Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i serem to nasza sprawdzona receptura na udany obiad za każdym razem. Wystarczy jeden kęs, aby zakochać się w niej bez pamięci.
Nasze ziemniaki nabrały ciekawych kształtów dzięki Zoodlerowi marki Philips.
Zobacz także: Gofry z zoodlowanych batatów
Składniki:
PorcjeWarstwa ziemniaczana
- 2-3 szt. ziemniaki
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki pieprz
Warstwa jajeczna
- 3-4 szt. jajka
- 150 ml śmietanka 30%
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Ruloniki
- 12 plastrów boczek
- 6 plastrów ser żółty
- 1/2 szkl. mozzarella
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od zoodlowania ziemniaków. Następnie połącz je z oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
- Teraz przełóż je do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 5 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj kremową mieszankę z jajkami. W tym celu połącz: jajka, śmietankę, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj, po czym przelej do formy z podpieczonymi ziemniakami.
- I na koniec stwórz mini ruloniki z plastrów boczku i sera.
- Umieść je na wierzchu zapiekanki i posyp mozzarellą. Teraz ponownie umieść formę w piekarniku. Tym razem na 20 minut (temp. 180 stopni).
- I to wszystko!
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i serem ❤️Pomysł na szybki, smaczny i srawdzony obiad? Nasza ziemniaczana zapiekanka w kremowym wydaniu sprawdzi się w tej roli idealnie 😍SPRZĘT ➡️ Zoodler marki Philips ➡️ https://pysznosci.co/37VWv4EPRZEPIS ➡️ http://www.pysznosci.pl/302898
Posted by Pyszności on Sunday, October 11, 2020