Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i serem

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i serem to nasza najnowsza propozycja na smaczny obiad. Po prostu palce lizać!
W przygotowaniu ziemniaczanej zapiekanki pomógł nam robot kuchenny marki Philips.
Zobacz także: Schab przekładany pomarańczami i szynką parmeńską
Składniki:
Porcje- 5 szt. ziemniaki
- 1 szt. cebula
- 2 ząbki czosnek
- 400 g pomidory krojone
- 150 g świeży szpinak
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 400 g mielone mięso wołowe
- 150 g ser żółty plastry
- 5 szt. ziemniaki
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę i czosnek. Po chwili dodaj pomidory i szpinak. Dokładnie wymieszaj.
- W robocie kuchennym przygotuj ziemniaki, tnąc je w talarki.
- Mieszankę z patelni połącz z mięsem mielonym. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Na dnie formy do pieczenia umieść talarki ziemniaków. Następnie dodaj ser i warstwę mięsnej mieszanki.
- Zrób jeszcze raz każdą warstwę. Kiedy forma będzie już pełna, wstaw ją na godzinę do piekarnika (temp. 170 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze