Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami totalnie zawróciła nam w głowach. Świetnie smakuje, a do tego jest mega prosta w przygotowaniu. Czego chcieć więcej?
Mieszankę ziemniaczaną przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.
Zobacz także: Tarta z pomidorowymi kwiatkami
Składniki:
PorcjePulpety
- 400 g mielone mięso z indyka
- 1 szt. cebula
- 1 łyżka słodka papryka
- 1/3 szkl. świeży koperek posiekany
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Ziemniaki
- 1,2 kg ziemniaki
- 2 szt. jajka
- 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
- 1 łyżeczka czosnek w proszku
Pozostałe składniki
- 500 ml passata pomidorowa
- 200 g ser mozzarella tarta
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania pulpetów. W tym celu połącz: mięso mielone z indyka, cebulę, świeży koperek, słodką paprykę i sól.
- W robocie kuchennym zmiksuj: ugotowane ziemniaki, jajka, natkę pietruszki i czosnek w proszku.
- Ziemniaczaną mieszankę przełóż do formy. Na wierzchu ułóż wcześniej przygotowane pulpety. Całość zalej sosem pomidorowym i piecz przez 40 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
- Na wierzchu zapiekanki rozsyp żółty ser i piecz przez kolejne 20 minut.
- Smacznego!
Komentarze