Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami to gotowa receptura na pyszny obiad dla całej rodziny. Wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować prawdziwą ucztę.
Ziemniaki w takiej formie przygotowaliśmy przy pomocy robota kuchennego marki Philips.
Zobacz także: Ogórki w marynacie na ostro
Składniki:
PorcjeZiemniaki
- 3-4 szt. ziemniaki
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1,5 łyżeczki oregano
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 1 szczypta czosnek granulowany
Mięso
- 400 g mielona wołowina
- 1/2 szt. cebula
- 4 łyżki bułka tarta
- 1 szt. jajko
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 łyżeczka czosnek granulowany
Pozostałe składniki
- 300-400 g pieczarki
- 400 ml passata pomidorowa
- 1/2 szkl. ser
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania mieszanki na pulpety. W tym celu połącz: mieloną wołowinę, cebulę, jajko, bułkę tartą, czosnek granulowany, pieprz i sól.
- Czas przygotować ziemniaki. Podziel je w cienkie plastry w robocie kuchennym. Następnie dopraw je przy pomocy: oregano, soli, czosnku granulowanego i pieprzu. Nie zapomnij także o oliwie z oliwek.
- Na spodzie formy do pieczenia ułóż plastry ziemniaków. Następnie ułóż oczyszczone pieczarki.
- W każdej pieczarce umieść wcześniej przygotowanego pulpeta. Polej sosem pomidorowym
- Posyp całość mozzarellą i wstaw do piekarnika na 25-30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze