PrzepisDania główneZapiekanka ziemniaczana z pulpetami

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami
Pyszności
16.09.2020 17:00, aktualizacja: 20.09.2020 16:12

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami to gotowa receptura na pyszny obiad dla całej rodziny. Wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować prawdziwą ucztę.

Ziemniaki w takiej formie przygotowaliśmy przy pomocy robota kuchennego marki Philips.

Składniki:

Ziemniaki

  1. 3-4 szt. ziemniaki
  2. 2 łyżki oliwa z oliwek
  3. 1,5 łyżeczki oregano
  4. 1 szczypta sól
  5. 1 szczypta pieprz
  6. 1 szczypta czosnek granulowany

Mięso

  1. 1 łyżeczka sól
  2. 1 łyżeczka pieprz
  3. 1 łyżeczka czosnek granulowany
  4. 400 g mielona wołowina
  5. 1/2 szt. cebula
  6. 4 łyżki bułka tarta
  7. 1 szt. jajko

Pozostałe składniki

  1. 300-400 g pieczarki
  2. 400 ml passata pomidorowa
  3. 1/2 szkl. ser

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania mieszanki na pulpety. W tym celu połącz: mieloną wołowinę, cebulę, jajko, bułkę tartą, czosnek granulowany, pieprz i sól.

Obraz

2. Czas przygotować ziemniaki. Podziel je w cienkie plastry w robocie kuchennym. Następnie dopraw je przy pomocy: oregano, soli, czosnku granulowanego i pieprzu. Nie zapomnij także o oliwie z oliwek.

Obraz

3. Na spodzie formy do pieczenia ułóż plastry ziemniaków. Następnie ułóż oczyszczone pieczarki.

Obraz

4. W każdej pieczarce umieść wcześniej przygotowanego pulpeta. Polej sosem pomidorowym

Obraz

5. Posyp całość mozzarellą i wstaw do piekarnika na 25-30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także