Zapiekanka ziemniaczana z szynką i serem często gości na naszych stołach. Tym razem jej smak postanowiliśmy wzbogacić o podsmażony boczek i pietruszkę. Jeśli jesteś ciekawa, co z tego wyszło, zapoznaj się z całym przepisem i jeszcze dziś wypróbuj go w swoim domu 😉
W przygotowaniu ziemniaków pomógł nam robot kuchenny marki Philips.
Zobacz także: Pierś z kurczaka pod batatowym puree
Składniki:
Porcje- 6 szt. ziemniaki
- 8 szt. szynka gotowana plastry
- 8 szt. ser cheddar plastry
- 300 g boczek w plastrach usmażony
- 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
- 4 szt. jajka
- 200 ml śmietanka 30%
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 200 g ser tarty
Sposób przygotowania:
- W robocie kuchennym podziel ziemniaki w cienkie plastry. Następnie stwórz z nich pierwszą warstwę w formie do pieczenia.
- Następnie dodaj 4 plastry szynki, 4 plastry sera i znowu warstwę ziemniaków.
- Czas stworzyć kolejną warstwę z plastrów szynki i sera. Teraz dodaj podsmażony boczek i posiekaną pietruszkę.
- Ułóż ostatnią warstwę z ziemniaków i posyp całość żółtym serem. Naczynie odstaw na bok.
- W misce połącz ze sobą jajka, śmietankę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Przelej mieszankę do formy z wcześniej przygotowanymi składnikami. Następnie wstaw do piekarnika na 60 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Zapiekanka ziemniaczana z szynką i seremZapiekanek nigdy za wiele, zwłaszcza tych z ziemniakami jako baza przepisu 😉👍PRZEPIS ➡️ http://www.pysznosci.pl/296256
Posted by Pyszności on Monday, May 11, 2020