Zapiekanka ziemniaczana z szynką, serem i papryką

Porcje
8
Porcje
8
Składniki
Ziemniaki
Pozostałe składniki
Sposób przygotowania
  1. Podziel ziemniaki w talarki w robocie kuchennym. Następnie ułóż je na blaszce, polej oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem. Tak przygotowane ziemniaki piecz w piekarniku przez 15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
  2. Teraz przygotuj śmietankową mieszankę. W tym celu połącz: śmietankę, sól, jajka oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  3. W formie na tort ułóż podpieczone plastry ziemniaków. Następnie dodaj plastry szynki i żółty ser, kawałki papryki oraz pierwszą część śmietankowej mieszanki.
  4. Powtórz tę czynność dwukrotnie. Na wierzchu rozsyp mozzarellę. I na koniec wstaw zapiekankę do piekarnika na 60 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
  5. Smacznego!