Zapiekanka ziemniaczana z żółtą szparagówką to sprawdzony przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Mega prosty w przygotowaniu i genialny w smaku!
Nasze ziemniaki zamieniły się w talarki w błyskawicznym tempie dzięki robotowi kuchennemu marki Philips. Przepis na sos beszamelowy znajdziesz tutaj.
Zobacz także: Schab z jabłkami i ziemniakami
Składniki:
PorcjeZiemniaki
- 3-4 szt. ziemniaki
- 2 łyżki oregano
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 2 łyżki oliwa z oliwek
Pozostałe składniki
- 250 g żółta szparagówka
- 1 szkl. szynka
- 2 ząbki czosnek
- 1/2 szt. cebula
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1 łyżeczka słodka papryka
- 1,5 łyżeczki rozmaryn
- 1 łyżeczka tymianek
- 1 szkl. mozzarella
- 500 ml sos beszamelowy
Sposób przygotowania:
- W robocie kuchennym podziel ziemniaki w cienkie talarki. Następnie połącz je z oliwą z oliwek, oregano, solą i pieprzem.
- Przełóż ziemniaki do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 10 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie podsmaż na patelni cebulę i czosnek. Po chwili dodaj szynkę i ugotowaną żółtą szparagówkę.
- Nie zapomnij również o przyprawach: tymianku, słodkiej papryce, rozmarynie, pieprzu i soli. Przełóż mieszankę z patelni do formy.
- Teraz dodaj sos beszamelowy i posyp całość mozzarellą. Ponownie wstaw do piekarnika, tym razem na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Zapiekanka z żółtą szparagówką 😍Fasolki szparagowej w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś!😋 Pyszna zapiekanka z żółtą fasolką w sosie beszamelowym 💛Pyszności - codziennie nowe przepisy! PRZEPIS ➡️ http://www.pysznosci.pl/302912
Posted by Pyszności on Wednesday, August 12, 2020