PrzepisDania główneZapiekanka ziemniaczana z serem, szynką, boczkiem i pietruszką
Zapiekanka ziemniaczana z serem, szynką, boczkiem i pietruszką
Pyszności
01.12.2016 17:01, aktualizacja: 01.06.2017 12:01Uwielbiam zapiekanki, ponieważ można przyrządzać je na masę różnych sposobów. Krótko mówiąc, każdy znajdzie coś dla siebie. W tym artykule pokażę ci propozycję, która bardzo mi zasmakowała.
Będzie to zapiekanka ziemniaczana z serem, szynką, boczkiem i pietruszką. Jest naprawdę pyszna, a jej wykonanie bardzo proste. A więc do dzieła!
Przepis poniżej.
Składniki:
- 5 szt. ziemniaki pokrojone w plastry
- 2 łyżeczki sól
- naczynie żaroodporne wysmarowane masłem
- 1 łyżeczka pieprz
- 8-10 plastrów szynka
- 8-10 plastrów ser żółty
- 5 plastrów gotowany boczek posiekany
- 1/4 szklanki natka pietruszki posiekana
- 2 szklanki ser żółty starty
- 1 szklanka śmietana
- 2 szt. jajka
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż plastry ziemniaków, 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczką pieprzu. Dobrze wymieszaj za pomocą rąk.
2. Układaj kolejno warstwy w naczyniu żaroodpornym: plastry ziemniaków, plastry szynki, plastry sera żółtego, plastry ziemniaków, plastry szynki, plastry sera żółtego, posiekany boczek, posiekana natka pietruszki, plastry ziemniaków i starty ser żółty.
3. W małej misce dobrze wymieszaj ze sobą śmietanę z jajkami. Następnie przygotowaną mieszanką polej wierzch zapiekanki. Włóż naczynie żaroodporne do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 40 minut.
4. Po 40 minutach wyjmij naczynie z piekarnika i pokrój zapiekankę na kawałki.
5. Smacznego!