Kategorie Dania

Pyszna zapiekanka z ziemniakami, kurczakiem, serem, boczkiem i zieloną cebulką

W tym artykule pokażę ci, jak przyrządzić pyszną zapiekanką z ziemniakami, kurczakiem, serem żółtym, boczkiem i zieloną cebulką.

Jest bardzo smaczna, a jej wykonanie nie jest trudne. Koniecznie jej wypróbuj, a twoje kubki smakowe ją pokochają!

Przepis znajdziesz poniżej.

Pyszna zapiekanka z ziemniakami, kurczakiem, serem, boczkiem i zieloną cebulką
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszna zapiekanka z ziemniakami, kurczakiem, serem, boczkiem i zieloną cebulką
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej patelnię, a następnie wrzuć na nią posiekany boczek. Smaż tak długo, aż będzie chrupiący. Następnie zdejmij patelnię z ognia.
    Rozgrzej patelnię, a następnie wrzuć na nią posiekany boczek. Smaż tak długo, aż będzie chrupiący. Następnie zdejmij patelnię z ognia.
  2. Do dużej miski włóż paprykę w proszku, czosnek w proszku, pieprz, sól, oliwę z oliwek i ostry sos. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki oraz pierś z kurczaka i dobrze wszystko wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.
    Do dużej miski włóż paprykę w proszku, czosnek w proszku, pieprz, sól, oliwę z oliwek i ostry sos. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki oraz pierś z kurczaka i dobrze wszystko wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.
  3. Przygotowaną mieszankę równomiernie rozłóż w naczyniu żaroodpornym i włóż je do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Piecz przez 25 minut.
    Przygotowaną mieszankę równomiernie rozłóż w naczyniu żaroodpornym i włóż je do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Piecz przez 25 minut.
  4. Po 25 minutach wyjmij naczynie z piekarnika. Posyp z wierzchu zieloną cebulką, żółtym serem i usmażonym boczkiem. Włóż do piekarnika na dodatkowe 5 minut.
    Po 25 minutach wyjmij naczynie z piekarnika. Posyp z wierzchu zieloną cebulką, żółtym serem i usmażonym boczkiem. Włóż do piekarnika na dodatkowe 5 minut.
  5. Po 5 minutach wyjmij naczynie z piekarnika. Pokrój zapiekankę na kawałki przełóż na talerze. Podawaj samodzielnie lub ze śmietaną.
    Po 5 minutach wyjmij naczynie z piekarnika. Pokrój zapiekankę na kawałki przełóż na talerze. Podawaj samodzielnie lub ze śmietaną.
  6. Smacznego!
Pyszna zapiekanka z ziemniakami, kurczakiem, serem, boczkiem i zieloną cebulką
146045