Zapiekany bakłażan w formie łódki

Ta propozycja przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom warzyw. Jeśli więc należysz do tej grupy, już za chwilę znajdziesz się w niebie. Tej pysznej przekąsce nie sposób się oprzeć. Po prostu nie ma takiej opcji.



Składniki:
Porcje- 1 szt. bakłażan
- 1/2 szt. cebula posiekana
- 1 łyżeczka oregano
- 2 szczypty pieprz
- 2 szczypty sól
- 2 ząbki czosnek
- 1,5 szkl. sos marinara
- 5 szt. pomidorki koktajlowe
- 1 szt. jajko
- 2,5 szkl. mozarella
- 1 szkl. parmezan
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1/4 szkl. bazylia posiekana, do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Podziel bakłażan na pół i wydrąż wnętrze warzywa.
- Na patelni podsmaż ze sobą cebulę, warzywo, czosnek, przyprawy i sos marinarę.
- Powstałą mieszankę przełóż do miski. Dodaj pomidorki, jajko oraz sery.
- W naczyniu żaroodpornym rozprowadź sos. Następnie ułóż warzywo w środku, dopraw je przy pomocy soli i pieprz. Bakłażan skropl oliwą z oliwek.
- Nafaszeruj warzywo i posyp je serami. Zapiekaj całość przez 40 minut w rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza piekarniku.
- Gotowe danie udekoruj przy pomocy bazylii.
Komentarze