Wirtualna Polska

Zapiekany bakłażan w sosie marinara

zapiekany bakłażan w sosie marinara

Dziś przygotowaliśmy prawdziwą ucztę. W roli głównej wystąpi bakłażan, którego najpierw nafaszerowaliśmy pomidorem i mozzarellą, a następnie zapiekliśmy w domowej roboty sosie marinara. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

W przygotowaniu idealnego sosu pomógł nam blender próżniowy marki Philips.

Zobacz także: Łososiowa tarta z serduszkami

Zapiekany bakłażan w sosie marinara1
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Zapiekany bakłażan w sosie marinara
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Cały proces rozpocznij od przygotowania sosu. W tym celu połącz w blenderze próżniowym: pomidory krojone, cebulę, czosnek, liście bazylii, sól morską oraz miód.
    Cały proces rozpocznij od przygotowania sosu. W tym celu połącz w blenderze próżniowym: pomidory krojone, cebulę, czosnek, liście bazylii, sól morską oraz miód.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  2. Gotowy sos zredukuj na palniku.
    Gotowy sos zredukuj na palniku.
  3. W międzyczasie ponacinaj bakłażana tak, aby powstały kieszonki. Następnie dopraw go przy pomocy soli i umieść w każdej przegródce plastry pomidora, mozzarrellę i liście bazylii.
    W międzyczasie ponacinaj bakłażana tak, aby powstały kieszonki. Następnie dopraw go przy pomocy soli i umieść w każdej przegródce plastry pomidora, mozzarrellę i liście bazylii.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  4. Rozprowadź sos w formie do pieczenia. Na środku połóż nafaszerowanego bakłażana i polej oliwą z oliwek. Teraz przykryj folią aluminiową i zapiekaj przez 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
    Rozprowadź sos w formie do pieczenia. Na środku połóż nafaszerowanego bakłażana i polej oliwą z oliwek. Teraz przykryj folią aluminiową i zapiekaj przez 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
  5. Po tym czasie usuń folię, posyp warzywo parmezanem i bułką tartą. Wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut.
    Po tym czasie usuń folię, posyp warzywo parmezanem i bułką tartą. Wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  6. Smacznego!
    Smacznego!

Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×