Zapiekany bakłażan w sosie marinara

Dziś przygotowaliśmy prawdziwą ucztę. W roli głównej wystąpi bakłażan, którego najpierw nafaszerowaliśmy pomidorem i mozzarellą, a następnie zapiekliśmy w domowej roboty sosie marinara. Ślinka cieknie od samego patrzenia!



W przygotowaniu idealnego sosu pomógł nam blender próżniowy marki Philips.
Zobacz także: Łososiowa tarta z serduszkami
Składniki:
Porcje- 600 g pomidory krojone
- 1 szt. cebula
- 2-3 ząbki czosnek
- 1 garść liście bazylii
- 3 łyżki miód
- 1 łyżka sól morska
- 1 szt. bakłażan
- 1 szt. pomidor
- 2 szt. ser mozzarella w zalewie
- 1/3 szkl. ser parmezan
- 3 łyżki bułka tarta
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania sosu. W tym celu połącz w blenderze próżniowym: pomidory krojone, cebulę, czosnek, liście bazylii, sól morską oraz miód.
- Gotowy sos zredukuj na palniku.
- W międzyczasie ponacinaj bakłażana tak, aby powstały kieszonki. Następnie dopraw go przy pomocy soli i umieść w każdej przegródce plastry pomidora, mozzarrellę i liście bazylii.
- Rozprowadź sos w formie do pieczenia. Na środku połóż nafaszerowanego bakłażana i polej oliwą z oliwek. Teraz przykryj folią aluminiową i zapiekaj przez 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Po tym czasie usuń folię, posyp warzywo parmezanem i bułką tartą. Wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut.
- Smacznego!
Komentarze