PrzepisZapiekany bakłażan w sosie marinara

Zapiekany bakłażan w sosie marinara

Zapiekany bakłażan w sosie marinara
Pyszności
12.10.2020 17:00, aktualizacja: 14.10.2020 13:05

Dziś przygotowaliśmy prawdziwą ucztę. W roli głównej wystąpi bakłażan, którego najpierw nafaszerowaliśmy pomidorem i mozzarellą, a następnie zapiekliśmy w domowej roboty sosie marinara. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

W przygotowaniu idealnego sosu pomógł nam blender próżniowy marki Philips.

Składniki:

  1. 600 g pomidory krojone
  2. 1 szt. cebula
  3. 3 łyżki bułka tarta
  4. 2-3 ząbki czosnek
  5. 1 garść liście bazylii
  6. 3 łyżki miód
  7. 1 łyżka sól morska
  8. 1 szt. bakłażan
  9. 1 szt. pomidor
  10. 2 szt. ser mozzarella w zalewie
  11. 1/3 szkl. ser parmezan

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania sosu. W tym celu połącz w blenderze próżniowym: pomidory krojone, cebulę, czosnek, liście bazylii, sól morską oraz miód.

Obraz

2. Gotowy sos zredukuj na palniku.

Obraz

3. W międzyczasie ponacinaj bakłażana tak, aby powstały kieszonki. Następnie dopraw go przy pomocy soli i umieść w każdej przegródce plastry pomidora, mozzarrellę i liście bazylii.

Obraz

4. Rozprowadź sos w formie do pieczenia. Na środku połóż nafaszerowanego bakłażana i polej oliwą z oliwek. Teraz przykryj folią aluminiową i zapiekaj przez 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Po tym czasie usuń folię, posyp warzywo parmezanem i bułką tartą. Wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut.

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także