PrzepisPrzekąskiZapiekany chlebek z kieszonką na zupę pomidorową

Zapiekany chlebek z kieszonką na zupę pomidorową

Zapiekany chlebek z kieszonką na zupę pomidorową
Pyszności
05.09.2017 08:58, aktualizacja: 15.03.2024 12:02

Pyszny zapiekany chlebek z kieszonką na zupę pomidorową to świetna alternatywa dla tradycyjnej miski. Kiedy raz go spróbujesz, nie będziesz mógł zapomnieć o jego wyjątkowym smaku.

Składniki:

  1. 1 bochenek chleb
  2. 2 szkl. pomidory pokrojone
  3. 1 szt. cebula pokrojona
  4. 4 ząbki czosnek cały
  5. 3 łyżki oliwa z oliwek
  6. 1 szczypta sól
  7. 1 szczypta pieprz
  8. 8 plastrów ser żółty

Masło czosnkowe

  1. 2 ząbki czosnek
  2. 60 g masło roztopione
  3. 1/4 szkl. pietruszka posiekana
Sposób przygotowania:

1. Pokrojone pomidory umieść w naczyniu żaroodpornym. Dodaj cebulę, czosnek, przyprawy oraz oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj i piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Obraz

2. W bochenku chleba stwórz kieszonkę i szachownicę (tak jak na zdjęciu poniżej).

Obraz

3. W kieszonce i wyciętych otworach chleba umieść ser. Całe pieczywo pokryj masłem czosnkowym z pietruszką. Następnie włóż chleb do rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 15 minut.

Obraz

4. Mieszankę z pomidorami umieść w blenderze. Dodaj bulion warzywny i wszystko razem zblenduj.

Obraz

5. Przelej zupę do wcześniej wyciętej kieszonki i ciesz się smakiem pysznego dania.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także