Zapiekany kalafior z mięsem

Pyszny i pożywny obiad, którego nie możesz przegapić. Tym razem z kalafiorem w roli głównej. Po prostu nie da się mu odmówić ?
Składniki:
PorcjeGłówne składniki
- 1 szt. kalafior
- 400 g mięso mielone wołowe
- 2-3 szt. marchewka
- 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
- 2 szt. ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1/3 szkl. śmietanka 30%
- 1/3 szkl. ser żółty starty
Sos
- 20 g masło
- 2 łyżki mąka żytnia
- 3/4 szkl. mleko
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- Gotuj kalafiora pod przykryciem przez 15 minut.
- Następnie połącz ze sobą: wołowinę, marchewkę, natkę pietruszki, czosnek, sól, pieprz oraz śmietankę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
- Czas teraz ponownie zająć się sosem beszamelowym. W tym celu połącz: masło, mąkę, mleko, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową.
- Usuń środek kalafiora i rozetnij go, aby zrobić miejsce na farsz.
- W centralnej części umieść przygotowaną wcześniej mieszankę.
- Odwróć kalafiora i umieść go w formie do pieczenia. Polej przygotowanym sosem i posyp żółtym serem. Wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze