PrzepisDania główneZapiekany kalafior z mięsem

Zapiekany kalafior z mięsem

Zapiekany kalafior z mięsem
Pyszności
16.01.2019 17:00, aktualizacja: 17.01.2019 12:22

Pyszny i pożywny obiad, którego nie możesz przegapić. Tym razem z kalafiorem w roli głównej. Po prostu nie da się mu odmówić ?

Składniki:

Sos

  1. 2 łyżki mąka żytnia
  2. 3/4 szkl. mleko
  3. 1 szczypta sól
  4. 1 szczypta pieprz
  5. 1 szczypta gałka muszkatołowa
  6. 20 g masło

Główne składniki

  1. 1 szt. kalafior
  2. 400 g mięso mielone wołowe
  3. 2-3 szt. marchewka
  4. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
  5. 2 szt. ząbek czosnku
  6. 1/2 łyżeczki sól
  7. 1/2 łyżeczki pieprz
  8. 1/3 szkl. śmietanka 30%
  9. 1/3 szkl. ser żółty starty

Sposób przygotowania:

1. Gotuj kalafiora pod przykryciem przez 15 minut.

Obraz

2. Następnie połącz ze sobą: wołowinę, marchewkę, natkę pietruszki, czosnek, sól, pieprz oraz śmietankę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.

Obraz

3. Czas teraz ponownie zająć się sosem beszamelowym. W tym celu połącz: masło, mąkę, mleko, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową.

Obraz

4. Usuń środek kalafiora i rozetnij go, aby zrobić miejsce na farsz.

Obraz

5. W centralnej części umieść przygotowaną wcześniej mieszankę.

Obraz

6. Odwróć kalafiora i umieść go w formie do pieczenia. Polej przygotowanym sosem i posyp żółtym serem. Wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także