Kategorie DaniaNa szybko

Zapiekany kalafior

Jeśli jesteś ogromnym fanem warzyw, już za chwilę znajdziesz się w raju. Oto genialny przepis na szybki i smaczny obiad z kalafiorem w roli głównej. Tej zapiekance po prostu nie sposób odmówić!

niesk8
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
niesk
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior podziel na mniejsze części i gotuj go przez 10 minut.
    Kalafior podziel na mniejsze części i gotuj go przez 10 minut.
  2. Ugotowany kalafior odcedź i osusz. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
    Ugotowany kalafior odcedź i osusz. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  3. W rozgrzanym rondelku roztop masło. Następnie dodawaj stopniowo mąkę, mleko oraz sery. Dopraw do smaku.
    W rozgrzanym rondelku roztop masło. Następnie dodawaj stopniowo mąkę, mleko oraz sery. Dopraw do smaku.
  4. Przykryj kawałki kalafiora serową mieszanką.
    Przykryj kawałki kalafiora serową mieszanką.
  5. Pomiędzy kawałkami warzywa umieść różyczki, które stworzysz dzięki zrolowaniu szynki.
    Pomiędzy kawałkami warzywa umieść różyczki, które stworzysz dzięki zrolowaniu szynki.
  6. Kalafior zapiekaj w rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza piekarniku przez 12 minut.
    Kalafior zapiekaj w rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza piekarniku przez 12 minut.
  7. I to wszystko! Gotowe danie udekoruj przy pomocy pietruszki.
    I to wszystko! Gotowe danie udekoruj przy pomocy pietruszki.
Zapiekany kalafior

Dziś w naszej kuchni króluje kalafior 😉 Jeśli jesteście jego wiernymi fanami i szukacie ciekawego przepisu, nie możecie tego przegapić. Ta receptura z pewnością podbije Wasze serca ❤️😍

Posted by Pyszności on Wednesday, September 27, 2017
207658