Pyszności
10.02.2017 17:00, aktualizacja: 01.06.2017 10:10Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie zawijańca z ciasta z serem camembert i kiełbaskami bankietowymi.
Składniki:
- 120 g ser camembert
- 2 szt. okręgi wykrojone z 400 g spodu do pizzy
- kiełbaski bankietowe pokrojone na małe kawałki
- 1 szt. jajko rozmieszane
- mak
- sezam
Sposób przygotowania:
1. Odkrój górę sera camembert i odłóż na bok. Pozostałą większą część ułóż na środku okręgu z ciasta.
2. Przykryj ciasto kawałkami papieru woskowanego tak, aby nie dotykały sera camembert. Następnie, na papierze ułóż drugi okręg z ciasta i dociśnij go tak, aby dotykał ser camembert.
3. Na cieście poukładaj kawałki kiełbasek bankietowych, a następnie ponacinaj ciasto tak, jak na poniższym zdjęciu. Powstałe kawałki zawiń do środka tak, jak poniżej.
4. Zdejmij papier woskowany, a następnie powtórz tę samą czynność, co wcześniej na pozostałym kawałku ciasta.
5. Nasmaruj ciasto z wierzchu jajkiem i posyp je sezamem oraz makiem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.
6. Po 30 minutach wyjmij zawijańca z piekarnika i odkrój część ciasta, pod którą znajduje się ser camembert. Oderwij boczny kawałek i namocz w roztopionym serze.
7. Smacznego!