PrzepisZdrowe babeczki z burakiem czerwonym

Zdrowe babeczki z burakiem czerwonym

Zdrowe babeczki z burakiem czerwonym
Pyszności
02.09.2019 12:00, aktualizacja: 02.09.2019 13:17

Zdrowe babeczki dla malucha to dla nas bułka z masłem. Tym razem połączyliśmy je z burakiem czerwonym i lukrem z ricotty. To kolejny już przepis z cyklu #ukrytewarzywa.

Składniki:

Babeczki

  1. 2 szt. burak czerwony ugotowany
  2. 3 szt. jajka
  3. 1 szczypta sól
  4. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  5. 4 łyżki kakao
  6. 1 szkl. mąka owsiana
  7. 1 szkl. mąka migdałowa
  8. 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
  9. 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
  10. 4 łyżki syrop klonowy
  11. 4 łyżki olej kokosowy
  12. 2 łyżeczki ocet jabłkowy

Lukier

  1. 500 g ricotta
  2. 2 łyżeczki cynamon
  3. 2 łyżeczki syrop klonowy

Sposób przygotowania:

1. W dużej misce połącz produkty sypkie: mąkę owsianą, mąkę migdałową, kakao, sól, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Natomiast w garnku na palniku zmiksuj: syrop klonowy, olej kokosowy i czerwone buraki (wcześniej zetrzyj je na tarce).

Obraz

3. Połącz zawartość garnka z suchą mieszanką.

Obraz

4. Nie zapomnij dodać również: octu jabłkowego, ekstraktu waniliowego i jajek.

Obraz

5. Powstałą mieszankę przełóż do papilotek na muffinki. Po czym wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

6. W międzyczasie przygotuj lukier z ricotty, syropu klonowego i cynamonu.

Obraz

7. Udekoruj przestudzone babeczki i gotowe!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także