Zdrowe babeczki z burakiem czerwonym

Zdrowe babeczki dla malucha to dla nas bułka z masłem. Tym razem połączyliśmy je z burakiem czerwonym i lukrem z ricotty. To kolejny już przepis z cyklu #ukrytewarzywa.



Zobacz także: Proste i szybkie śniadaniowe tosty z piekarnika
Składniki:
PorcjeBabeczki
- 2 szt. burak czerwony ugotowany
- 3 szt. jajka
- 4 łyżki kakao
- 1 szkl. mąka owsiana
- 1 szkl. mąka migdałowa
- 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
- 4 łyżki syrop klonowy
- 4 łyżki olej kokosowy
- 2 łyżeczki ocet jabłkowy
- 1 szczypta sól
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Lukier
- 500 g ricotta
- 2 łyżeczki cynamon
- 2 łyżeczki syrop klonowy


Sposób przygotowania:
- W dużej misce połącz produkty sypkie: mąkę owsianą, mąkę migdałową, kakao, sól, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
- Natomiast w garnku na palniku zmiksuj: syrop klonowy, olej kokosowy i czerwone buraki (wcześniej zetrzyj je na tarce).
- Połącz zawartość garnka z suchą mieszanką.
- Nie zapomnij dodać również: octu jabłkowego, ekstraktu waniliowego i jajek.
- Powstałą mieszankę przełóż do papilotek na muffinki. Po czym wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj lukier z ricotty, syropu klonowego i cynamonu.
- Udekoruj przestudzone babeczki i gotowe!
Komentarze