Pyszne i zdrowe batoniki z płatkami owsianymi, pestkami dyni, migdałami i morelą

Większość z nas uwielbia batoniki. No cóż, niestety zazwyczaj są one dość kaloryczne, a na dodatek niezdrowe. Jeżeli dbasz o swoje zdrowie i wagę nie przejmuj się, ponieważ wcale nie musisz z nich rezygnować!

W tym artykule zaproponuję ci zdrową alternatywę popularnych batoników. Będą to batoniki z ryżem preparowanym, płatkami owsianymi, pestkami dyni, migdałami, morelą, miodem i syropem klonowym. Takie pyszne, a takie zdrowe!

Przepis znajdziesz poniżej.

1 PORCJA: 53g

Kalorie: 242 kcal
Białka: 8 g
Węglowodany: 27 g
Błonnik: 4 g
Tłuszcze: 12 g

Pyszne i zdrowe batoniki z płatkami owsianymi, pestkami dyni, migdałami i morelą12
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszne i zdrowe batoniki z płatkami owsianymi, pestkami dyni, migdałami i morelą
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Do miski włóż ryż preparowany, płatki owsiane, pestki dyni, migdały i suszone morele. Dobrze wymieszaj.
    Do miski włóż ryż preparowany, płatki owsiane, pestki dyni, migdały i suszone morele. Dobrze wymieszaj.
  2. Rozgrzej garnuszek, a następnie wlej do niego syrop klonowy i miód. Podgrzewaj tak długo, aż mieszanina się zagotuje. Co jakiś czas mieszaj.
    Rozgrzej garnuszek, a następnie wlej do niego syrop klonowy i miód. Podgrzewaj tak długo, aż mieszanina się zagotuje. Co jakiś czas mieszaj.
  3. Połącz zawartość miski i garnuszka i dokładnie wszystko wymieszaj.
    Połącz zawartość miski i garnuszka i dokładnie wszystko wymieszaj.
  4. Przygotowaną mieszankę równomiernie rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki na 30 minut.
    Przygotowaną mieszankę równomiernie rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki na 30 minut.
  5. Po 30 minutach wyjmij blaszkę z lodówki i polej z wierzchu roztopioną gorzką czekoladą. Włóż blaszkę do lodówki na kolejne 30 minut.
    Po 30 minutach wyjmij blaszkę z lodówki i polej z wierzchu roztopioną gorzką czekoladą. Włóż blaszkę do lodówki na kolejne 30 minut.
  6. Po 30 minutach wyjmij blaszkę z lodówki. Pokrój masę na batoniki.
    Po 30 minutach wyjmij blaszkę z lodówki. Pokrój masę na batoniki.
  7. I gotowe. Smacznego!
    I gotowe. Smacznego!

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×