Żeberka z piekarnika

Żeberka w pysznej marynacie z miodem w roli głównej to nasza najnowsza miłość. Ślinka cieknie od samego patrzenia, dlatego koniecznie musisz zapisać ten przepis.
Zobacz także: Panierowany filet z kurczaka z piekarnika
Składniki:
PorcjeMarynata
- 1/2 szkl. musztarda delikatesowa
- 1 łyżka koncentrat pomidorowy
- 1/4 szkl. miód
- 1/4 szkl. ocet jabłkowy
Pozostałe składniki
- 50 cm żeberka
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżczeczki pieprz
- 1 łyżka słodka papryka
- 1 łyżka kminek mielony
- 1 łyżka majeranek
- 1 szt. cebula
- 250 ml bulion drobiowy/wołowy
- kilka szt. ziele angielskie;
- 2-3 szt. liście laurowe
- 100 ml woda
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania marynaty. W tym celu połącz: musztardę delikatesową, koncentrat pomidorowy, czosnek, miód oraz ocet jabłkowy.
- Dopraw żeberka przy pomocy soli, pieprzu, słodkiej papryki, kminku mielonego oraz majeranku.
- Na żeberkach rozprowadź marynatę i umieść w garnku.
- Następnie dodaj: cebulę, ziele angielskie, liście laurowe oraz bulion drobiowy lub wołowy. Wstaw garnek z pokrywką do piekarnika na 3 godziny (temp. 150 stopni Celsjusza).
- Po wyjęciu żeberek z piekarnika, dodaj do garnka 100 ml wody i gotuj, aż powstały sos zgęstnieje. Smacznego!
Komentarze