Zielona tarta z cukinią

Zielona tarta z cukinią zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Poza tym jej przygotowanie to czysta przyjemność. Czego chcieć więcej?
Naszą zieloną mieszankę przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.
Zobacz także: Kokosowa tarta na zimno
Składniki:
Porcje- 1 szt. ciasto kruche
- 3 szt. cukinia
- 3 szt. jajka
- 3 łyżki śmietana 22%
- 150 g ser feta
- 150 g świeży szpinak
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Sposób przygotowania:
- Umieść ciasto kruche w formie do pieczenia i ponakłuwaj je przy pomocy widelca.
- Następnie umieść na środku papier do pieczenia i ułóż kamienie. Dzięki temu ciasto kruche podczas pieczenia nie będzie miało wybrzuszeń. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Podziel cukinię na pół, po czym ponacinaj tak jak na zdjęciu poniżej.
- Teraz przygotuj w blenderze zieloną mieszankę. W tym celu połącz: jajka, fetę, śmietankę, koperek, pieprz, sól i szpinak.
- Ułóż cukinie w środku podpieczonej formy (jak na zdjęciu poniżej), następnie dodaj zieloną mieszankę i wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Gotową tartę posyp fetą. Smacznego!
Komentarze