PrzepisPrzekąskiZiemniaczana zapiekanka z dodatkami

Ziemniaczana zapiekanka z dodatkami

Ziemniaczana zapiekanka z dodatkami
Pyszności
07.01.2018 17:35

Dziś przychodzimy do Was z pomysłem na zapiekankę ziemniaczaną w ciekawym wydaniu. Mamy nadzieję, że ten przepis na stałe zagości w Waszych domach :)

Składniki:

  1. 450 g ziemniaki plastry
  2. 3 łyżki oliwa z oliwek
  3. 50 g cheddar
  4. 235 ml mleko
  5. 2 szczypty sól
  6. 2 szczypty pieprz
  7. 1 łyżka parmezan
  8. 5 szt. jajka
  9. 1 szt. pomidor pokrojony w kostkę
  10. 35 g szczypior
  11. 110 g boczek podsmażony
  12. 1 łyżeczka czosnek w proszku
Sposób przygotowania:

1. Do miski z ziemniakami wlej oliwę. Następnie dopraw solą i pieprzem, a na samym końcu dodaj parmezan. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Ułóż plastry ziemniaków w formie na tartę i umieść ją w piekarniku (temp. 200°Celsjusza, 15 minut).

Obraz

3. W misce połącz ze sobą jajka, pomidor, szczypior, boczek, sól, pieprz, czosnek w proszku oraz cheddar. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

4. Dodaj mleko i dokładnie wymieszaj.

Obraz

5. Przelej powstałą mieszankę do zapieczonych ziemniaków i ponownie włóż do piekarnika (temp. 180°Celsjusza, 30 minut).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także