Ziemniaczana zapiekanka z jajkiem i parówką

Ziemniaczana zapiekanka z jajkiem i parówką to szybki, prosty i sprawdzony pomysł na pyszny obiad. Wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować prawdziwą ucztę 😉
Przepis na sos beszamelowy znajdziesz tutaj.
Zobacz także: Zapiekanka ziemniaczana z żółtą szparagówką
Składniki:
Porcje- 5-6 szt. ziemniaki ugotowane
- 15 g masło
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 50 ml sos beszamelowy
- 4 szt. jajka
- 4 szt. parówki
- 1/4 szkl. żółty ser
- pietruszka do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Połącz ze sobą ugotowane ziemniaki, masło, sól i pieprz.
- Przełóż ziemniaczaną mieszankę do formy do pieczenia. W pionie i w poziomie zrób wgłębienie przy pomocy łyżki (jak na zdjęciu poniżej).
- Ponacinaj parówkę przez całą długość, następnie połącz obie końcówki przy pomocy wykałaczki. Na ziemniaczanej mieszance rozsyp żółty ser i dodaj parówki.
- We wcześniej przygotowanych wgłębieniach umieść sos beszamelowy. Zaś do każdej parówki dodaj jajko. Teraz wstaw zapiekankę na 25 minut do piekarnika (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Przed podaniem posyp posiekaną pietruszką. Smacznego!
Komentarze