PrzepisKolacjaZiemniaczane kulki z mięsnym farszem

Ziemniaczane kulki z mięsnym farszem

Ziemniaczane kulki z mięsnym farszem
Pyszności
19.11.2020 17:00, aktualizacja: 22.11.2020 10:56

Dziś na obiad proponujemy ziemniaczane kulki z mięsnym farszem. Koniec z oklepanym obiadem. Czas na coś nowego i kreatywnego jednocześnie!

Nasza marchewka nabrała ciekawych kształtów dzięki Zoodlerowi marki Philips.

Składniki:

Ziemniaki

  1. 1 kg ziemniaki ugoowane
  2. 100 g ser cheddar tarty
  3. 1 szt. jajko

Farsz

  1. 3 łyżki oliwa z oliwek do smażenia
  2. 1 szt. cebula
  3. 1 szt. marchewka
  4. 300 g mielone mięso wołowe
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1/2 łyżeczki pieprz
  7. 1/3 szkl. czerwone wino opcjonalnie

Pozostałe składniki

  1. 3 plastry ser mozzarella

Sposób przygotowania:

1. W dużej misce połącz ze sobą: ugotowane ziemniaki, cheddar i jajko. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę, zoodlowaną marchewkę...

Obraz

3. ...mięso wołowe, sól, pieprz i wino (opcjonalnie).

Obraz

4. W małej misce połóż folię spożywczą. Następnie umieść w środku ziemniaczaną mieszankę i część farszu z patelni. Uformuj kulki i wstaw do lodówki na 20 minut.

Obraz

5. Po tym czasie usuń folię i ułóż kulki ziemniaczane na blaszce do pieczenia. Na wierzchu każdego elementu ułóż po plastrze mozzarelli, po czym wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także