PrzepisPrzekąskiZiemniaczane wulkany

Ziemniaczane wulkany

Ziemniaczane wulkany
Pyszności
10.10.2018 17:00, aktualizacja: 11.10.2018 08:29

Trochę dziś pokombinowaliśmy z ziemniakami i wyszło nam coś naprawdę wystrzałowego. Po prostu palce lizać!

Składniki:

Okrasa do ziemniaków

  1. 2-3 łyżki olej
  2. 1 szczypta sól
  3. 1 szczypta pieprz
  4. 1 szczypta czerwona papryka ostra
  5. 1 szczypta oregano

Mieszanka do jajek

  1. 1 szczypta pieprz
  2. 3 szt. jajka
  3. 1/2 szt. czerwona papryka posiekana
  4. 1/2 szt. cebula posiekana
  5. 3 łyżki szczypiorek posiekany
  6. 1 szczypta sól

Podstawowe składniki

  1. 6 szt. ziemniaki
  2. 6 plastrów boczek
  3. 1 łyżeczka tymianek
  4. 1/2 łyżeczki czosnek granulowany
  5. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Zrób w ziemniakach otwory i wydrąż ich środek.

Obraz

2. Plastry boczku dopraw tymiankiem, czosnkiem granulowanym i pieprzem.

Obraz

3. Owiń ziemniaki plastrami boczku.

Obraz

4. W misce przygotuj mieszankę, którą za chwilę wlejesz do ziemniaków. Tym razem połącz: jajka, czerwoną paprykę, cebulę, szczypiorek, sól i pieprz.

Obraz

5. Kawałki ziemniaków, które wydrążyłaś wcześniej, wymieszaj z olejem, solą, pieprzem, czerwoną papryką ostrą i oregano.

Obraz

6. Ułóż ziemniaki w formie do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 30 minut (200 stopni Celsjusza). Następnie posyp ziemniaki mozzarellą i piecz jeszcze przez 15 minut.

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także