PrzepisPrzekąskiZiemniaczano-ryżowa przekąska

Ziemniaczano-ryżowa przekąska

Ziemniaczano-ryżowa przekąska
Pyszności
23.11.2017 17:00, aktualizacja: 24.11.2017 11:21

Oto kolejny pomysł na genialną przekąskę, którą możesz zaserwować swoim bliskim. Nie tylko fajnie się prezentuje, ale i świetnie smakuje! Połączenie wręcz idealne :)

Składniki:

  1. 4 szt. ziemniaki ugotowane
  2. 1 łyżka masło
  3. 1/4 szkl. szczypiorek posiekany
  4. 4 łyżki ser żółty
  5. 1 szczypta sól
  6. 1 łyżka proszek do pieczenia
  7. 1 szt. jajko
  8. 600 g ryż ugotowany
  9. ok. 2 łyżek mąka do uzyskania odpowiedniej konsystencji
  10. 80 g ser żółty w kawałkach
Sposób przygotowania:

1. Ugotowane ziemniaki podziel na mniejsze kawałki.

Obraz

2. W dużej misce połącz ze sobą ziemniaki, masło i szczypiorek.

Obraz

3. Dodaj żółty ser, sól, proszek do pieczenia oraz jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Obraz

4. Następnie dodaj ryż i ponownie wymieszaj.

Obraz

5. Na koniec dodaj mąkę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Obraz

6. Na dłoń nałóż trochę ziemniaczano-ryżowej mieszanki i umieść w środku kawałek żółtego sera. Uformuj paluszki.

Obraz

7. Smaż gotowe paluszki przez chwilę w rozgrzanym oleju. I podawaj z ulubionym sosem.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także