Ziemniaczany burger

Zamiast standardowej bułki do burgera, postawiliśmy na placki ziemniaczane. I naprawdę wyszła przepyszna kombinacja, której nie możecie przegapić!
Składniki:
Porcje- 400 g wołowina mielona
- 6-7 szt. ziemniaki typu C, średniej wielkości
- 50 g mix sałat
- 1 łyżka przyprawa do ziemniaków
- 1 szt. jajko
- 2 łyżki mąka
- 2 plastry ser żółty
- 2 plastry szynka wędzona
- 20 g masło
- 1/2 szt. cebula podzielona na pół
- 150 g pieczarki
- 1,5 łyżeczki koncentrat pomidorowy
- 3 łyżki natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- W misce połącz składniki na placki: starte na tarce ziemniaki, cebulę, przyprawę do ziemniaków, mąkę i jajko. Dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej mieszanki usmaż placki ziemniaczane.
- Następnie na patelni podsmaż mięso do burgerów.
- I na końcu przygotuj pieczarkową mieszankę. W tym celu połącz masło, cebulę i pieczarki.
- Jako kolejne składniki dodaj: koncentrat pomidorowy, natkę pietruszki, pieprz, sól oraz wodę.
- Złóż burgera z następujących warstw: placka ziemniaczanego, miksu sałat, krążka mięsa, szczypty soli, sera, szynki, krążka mięsa, szczypty soli, podsmażonych pieczarek oraz placka ziemniaczanego. Smacznego!
Komentarze