PrzepisDania główneZiemniaczany burger

Ziemniaczany burger

Ziemniaczany burger
Pyszności
23.10.2018 17:00, aktualizacja: 15.09.2023 10:25

Zamiast standardowej bułki do burgera, postawiliśmy na placki ziemniaczane. I naprawdę wyszła przepyszna kombinacja, której nie możecie przegapić!

Składniki:

  1. 400 g wołowina mielona
  2. 6-7 szt. ziemniaki typu C, średniej wielkości
  3. 150 g pieczarki
  4. 1,5 łyżeczki koncentrat pomidorowy
  5. 3 łyżki natka pietruszki
  6. 50 g mix sałat
  7. 1 łyżka przyprawa do ziemniaków
  8. 1 szt. jajko
  9. 2 łyżki mąka
  10. 2 plastry ser żółty
  11. 2 plastry szynka wędzona
  12. 20 g masło
  13. 1/2 szt. cebula podzielona na pół

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz składniki na placki: starte na tarce ziemniaki, cebulę, przyprawę do ziemniaków, mąkę i jajko. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Z powstałej mieszanki usmaż placki ziemniaczane.

Obraz

3. Następnie na patelni podsmaż mięso do burgerów.

Obraz

4. I na końcu przygotuj pieczarkową mieszankę. W tym celu połącz masło, cebulę i pieczarki.

Obraz

5. Jako kolejne składniki dodaj: koncentrat pomidorowy, natkę pietruszki, pieprz, sól oraz wodę.

Obraz

6. Złóż burgera z następujących warstw: placka ziemniaczanego, miksu sałat, krążka mięsa, szczypty soli, sera, szynki, krążka mięsa, szczypty soli, podsmażonych pieczarek oraz placka ziemniaczanego. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także