PrzepisPrzekąskiPieczone ziemniaczki w formie babeczek z serem i boczkiem
Pieczone ziemniaczki w formie babeczek z serem i boczkiem
Pyszności
28.11.2016 17:28, aktualizacja: 01.06.2017 12:03W tym artykule chciałabym pokazać ci bardzo wyjątkowy przepis na przepyszną przekąskę. Będą to pieczone ziemniaczki w formie babeczek z serem i boczkiem.
Wyglądają świetnie, ale smakują jeszcze lepiej! Koniecznie wypróbuj.
Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 360 ml.. mleko
- 120 g parmezan starty
- 2 plastry boczek posiekane i podsmazone
- 6 szt. foremki na babeczki
- 2 łyżeczki czosnek granulowany
- 1/4 łyżeczki gałka muszkatołowa
- 2 łyżeczki tymianek
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 500 g ziemniaki starte i pokrojone w cienkie plastry
- 2 łyżki masło roztopione
- 120 g żółty ser starty
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż mleko, parmezan, czosnek, gałkę muszkatołową, tymianek , sól i pieprz. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj plastry ziemniaków i ponownie rozmieszaj.
2. Za pomocą pędzelka nasmaruj foremki na babeczki roztopionym masłem. Następnie rozłóż do nich plastry ziemniaków. Przykryj foremki folią aluminiową i włóż je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 40 minut.
3. Po 40 minutach wyjmij foremki z piekarnika. Posyp ziemniaki startym żółtym serem i podsmażonym boczkiem. Włóż do piekarnika i piecz przez dodatkowe 20 minut.
4. Po 20 minutach wyjmij foremki z piekarnika.
5. Smacznego!