Składniki
|
Sposób przygotowania
Dobrze umyj ziemniaki i przebij je patyczkami do szaszłyków.
Połóż na desce i pod kątem zacznij ciąć – musisz pamiętać, aby lekko obracać ziemniaka. Gdy dojdziesz do końca, rozwiń go na całej wykałaczce.
Twoim oczom ukaże się spirala w całej okazałości.
Połóż ziemniaki na blasze. Możesz oczywiście je położyć dodatkowo na papierze do pieczenia.
Lekko polej je oliwą, możesz dodać pieprz, sól i trochę rozmarynu.
Teraz wystarczy włożyć ziemniaki do rozgrzanego do 160 °C piekarnika. Zaleca się, aby były w środku 25 minut, ale wszystko zależy od ich wielkości i od grubości plastrów. Po prostu staraj się to kontrolować. Gdy będą mieć złoty kolor, śmiało możesz je wyciągnąć.
Alternatywnie możesz je także smażyć – będą wtedy bardziej chrupiące.
I gotowe! Do sałatek, hamburgerów lub po prostu jako przekąska. Pyszności!
|