PrzepisPrzekąskiPieczony ziemniak z boczkiem, śmietaną, jajkiem i żółtym serem. Pycha!

Pieczony ziemniak z boczkiem, śmietaną, jajkiem i żółtym serem. Pycha!

Pieczony ziemniak z boczkiem, śmietaną, jajkiem i żółtym serem. Pycha!
Pyszności
14.08.2016 21:03, aktualizacja: 24.05.2017 14:40

Ziemniaki są w naszym kraju bardzo popularne. Bardzo często jemy je jako dodatek do obiadu, najczęściej w całości lub w formie puree. Ziemniaki same w sobie zawierają wiele witamin, składników odżywczych oraz są niskokaloryczne.

Dzisiaj chciałabym pokazać ci nieco inny, ale bardzo ciekawy sposób na ziemniaka - pieczony ziemniak faszerowany boczkiem, śmietaną, jajkiem i żółtym serem. Brzmi wspaniale!

Przepis poniżej.

Składniki:

  1. 1 szt. ziemniak duży
  2. 100 ml woda
  3. folia spożywcza
  4. 1 łyżka boczek drobno pokrojony
  5. 1 łyżka śmietana 12 %
  6. 1 szt. jajko
  7. 1 szczypta sól
  8. 1 szczypta zioła prowansalskie
  9. 1 łyżka ser żółty starty
Sposób przygotowania:
1. Odkrój górę ziemniaka.
2. Za pomocą łyżki, wydrąż środek ziemniaka.
3. Włóż ziemniaka do miseczki i zalej go 100 ml wody. Przykryj miseczkę folią spożywczą i delikatnie ją ponakłuwaj. Włóż miseczkę do mikrofali na 3 minuty.
4. Po 3 minutach wyjmij ziemniaka z miseczki. Nałóż do niego boczek, śmietanę, jajko. Następnie przypraw solą i ziołami prowansalskimi i posyp startym żółtym serem. Włóż ziemniaka do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.
5. Po 20 minutach wyjmij ziemniaka z piekarnika i przełóż go na talerz.
6. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także