Wirtualna Polska

Pieczony ziemniak z boczkiem, śmietaną, jajkiem i żółtym serem. Pycha!

Pieczony ziemniak z boczkiem, śmietaną, jajkiem i żółtym serem. Pycha!

Ziemniaki są w naszym kraju bardzo popularne. Bardzo często jemy je jako dodatek do obiadu, najczęściej w całości lub w formie puree. Ziemniaki same w sobie zawierają wiele witamin, składników odżywczych oraz są niskokaloryczne.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Dzisiaj chciałabym pokazać ci nieco inny, ale bardzo ciekawy sposób na ziemniaka – pieczony ziemniak faszerowany boczkiem, śmietaną, jajkiem i żółtym serem. Brzmi wspaniale!

Przepis poniżej.

Pieczony ziemniak z boczkiem, śmietaną, jajkiem i żółtym serem. Pycha!
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pieczony ziemniak z boczkiem, śmietaną, jajkiem i żółtym serem. Pycha!
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Odkrój górę ziemniaka.
    Odkrój górę ziemniaka.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  2. Za pomocą łyżki, wydrąż środek ziemniaka.
    Za pomocą łyżki, wydrąż środek ziemniaka.
  3. Włóż ziemniaka do miseczki i zalej go 100 ml wody. Przykryj miseczkę folią spożywczą i delikatnie ją ponakłuwaj. Włóż miseczkę do mikrofali na 3 minuty.
    Włóż ziemniaka do miseczki i zalej go 100 ml wody. Przykryj miseczkę folią spożywczą i delikatnie ją ponakłuwaj. Włóż miseczkę do mikrofali na 3 minuty.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  4. Po 3 minutach wyjmij ziemniaka z miseczki. Nałóż do niego boczek, śmietanę, jajko. Następnie przypraw solą i ziołami prowansalskimi i posyp startym żółtym serem. Włóż ziemniaka do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.
    Po 3 minutach wyjmij ziemniaka z miseczki. Nałóż do niego boczek, śmietanę, jajko. Następnie przypraw solą i ziołami prowansalskimi i posyp startym żółtym serem. Włóż ziemniaka do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.
  5. Po 20 minutach wyjmij ziemniaka z piekarnika i przełóż go na talerz.
    Po 20 minutach wyjmij ziemniaka z piekarnika i przełóż go na talerz.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  6. Smacznego!

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×