Pieczony ziemniak z boczkiem, śmietaną, jajkiem i żółtym serem. Pycha!

Ziemniaki są w naszym kraju bardzo popularne. Bardzo często jemy je jako dodatek do obiadu, najczęściej w całości lub w formie puree. Ziemniaki same w sobie zawierają wiele witamin, składników odżywczych oraz są niskokaloryczne.



Dzisiaj chciałabym pokazać ci nieco inny, ale bardzo ciekawy sposób na ziemniaka – pieczony ziemniak faszerowany boczkiem, śmietaną, jajkiem i żółtym serem. Brzmi wspaniale!
Przepis poniżej.
Składniki:
Porcje- 1 szt. ziemniak duży
- 100 ml woda
- folia spożywcza
- 1 łyżka boczek drobno pokrojony
- 1 łyżka śmietana 12 %
- 1 szt. jajko
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta zioła prowansalskie
- 1 łyżka ser żółty starty
Sposób przygotowania:
- Odkrój górę ziemniaka.
- Za pomocą łyżki, wydrąż środek ziemniaka.
- Włóż ziemniaka do miseczki i zalej go 100 ml wody. Przykryj miseczkę folią spożywczą i delikatnie ją ponakłuwaj. Włóż miseczkę do mikrofali na 3 minuty.
- Po 3 minutach wyjmij ziemniaka z miseczki. Nałóż do niego boczek, śmietanę, jajko. Następnie przypraw solą i ziołami prowansalskimi i posyp startym żółtym serem. Włóż ziemniaka do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.
- Po 20 minutach wyjmij ziemniaka z piekarnika i przełóż go na talerz.
- Smacznego!
Komentarze