Ziemniaki gratin

Tym razem przychodzimy z pomysłem na genialne ziemniaki z piekarnika, którym towarzyszy kremowy sos. Naszym zdaniem to po prostu idealna kombinacja, której nie możesz przegapić.
Co więcej, w naszym przepisie zamieściliśmy przydatny trik, dzięki któremu stworzysz idealne miseczki do zapiekania z folii z papierem do pieczenia 2w1 Jana Niezbędnego.
Składniki:
Porcje- 5-6 szt. ziemniaki typ B
- 1 szkl. śmietanka 30%
- 4 szt. cebula szalotka
- 2-3 szt. ząbki czosnku
- 1 szkl. ser gruyere starty
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 4 szt. gałązki tymianku
- 2-3 łyżki masło
Sposób przygotowania:
- W garnku przygotuj sos. W tym celu połącz masło, cebule szalotki oraz czosnek.
- Jako kolejne składniki dodaj śmietankę 30%, sól i pieprz. Sos gotuj ok. 10-15 minut, do chwili aż zgęstnieje.
- W międzyczasie przygotuj miseczki z folii z papierem do pieczenia Jana Niezbędnego 2w1. Dokładną instrukcję znajdziesz w naszym filmie.
- W miseczce ułóż ziemniaki, po czym dodaj wcześniej przygotowany sos. Posyp serem i wstaw do piekarnika na 25-30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- Przed podaniem dodaj do zapiekanych ziemniaków po gałązce świeżego tymianku. Smacznego!
Komentarze