PrzepisKolacjaZiemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin
Pyszności
18.12.2018 17:00, aktualizacja: 29.10.2021 12:24

Tym razem przychodzimy z pomysłem na genialne ziemniaki z piekarnika, którym towarzyszy kremowy sos. Naszym zdaniem to po prostu idealna kombinacja, której nie możesz przegapić.

Co więcej, w naszym przepisie zamieściliśmy przydatny trik, dzięki któremu stworzysz idealne miseczki do zapiekania z folii z papierem do pieczenia 2w1 Jana Niezbędnego.

Składniki:

  1. 5-6 szt. ziemniaki typ B
  2. 1 szkl. śmietanka 30%
  3. 4 szt. cebula szalotka
  4. 2-3 szt. ząbki czosnku
  5. 1 szkl. ser gruyere starty
  6. 1 łyżeczka sól
  7. 1 łyżeczka pieprz
  8. 4 szt. gałązki tymianku
  9. 2-3 łyżki masło

Sposób przygotowania:

1. W garnku przygotuj sos. W tym celu połącz masło, cebule szalotki oraz czosnek.

Obraz

2. Jako kolejne składniki dodaj śmietankę 30%, sól i pieprz. Sos gotuj ok. 10-15 minut, do chwili aż zgęstnieje.

Obraz

3. W międzyczasie przygotuj miseczki z folii z papierem do pieczenia Jana Niezbędnego 2w1. Dokładną instrukcję znajdziesz w naszym filmie.

Obraz

4. W miseczce ułóż ziemniaki, po czym dodaj wcześniej przygotowany sos. Posyp serem i wstaw do piekarnika na 25-30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Przed podaniem dodaj do zapiekanych ziemniaków po gałązce świeżego tymianku. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także