PrzepisPrzekąskiPieczone kawałki ziemniaków z bekonem i serem

Pieczone kawałki ziemniaków z bekonem i serem

Pieczone kawałki ziemniaków z bekonem i serem
Pyszności
29.09.2016 16:59, aktualizacja: 23.05.2017 15:03

Ziemniaki to jedne z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju. Bardzo często jemy je jako dodatek do obiadu. Można także przyrządzać z nich różne pyszne przekąski.

W tym artykule pokażę ci, jak wykonać pyszne pieczone kawałki ziemniaków z bekonem i serem. Świetnie sprawdzą się jako przystawka bądź przekąska na spotkaniu z rodziną czy też znajomymi.

A więc do dzieła! Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  1. 3 szt. ziemniaki
  2. woda z solą
  3. przyprawa cajun
  4. 300 g bekon w plastrach
  5. ser żółty pokrojony w kostkę
Sposób przygotowania:
1. Umyj ziemniaki, a następnie każdego z nich pokrój na mniejsze kawałki.
2. Wrzuć kawałki ziemniaków do wody z solą i mocz je przez 15 minut.
3. Po 15 minutach wyjmij ziemniaki z wody i osusz je za pomocą ręcznika papierowego. Następnie ułóż je w naczyniu żaroodpornym i posyp z wierzchu przyprawą cajun. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 20 minut.
4. Po 20 minutach wyjmij ziemniaki z piekarnika. Na każdym kawałku umieść po jednym kawałku żółtego sera, a następnie każdy z nich zawiń w 2 plastry bekonu.
5. Ułóż zawinięte kawałki ziemniaków w naczyniu żaroodpornym i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 10 minut.
6. Po 10 minutach wyjmij gotową przekąskę z piekarnika. Zanim jej spróbujesz, poczekaj chwilkę, aż trochę ostygnie.
7. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także