PrzepisDania głównePieczone ziemniaki nadziewane pysznym farszem z mięsem mielonym, marchewką i groszkiem

Pieczone ziemniaki nadziewane pysznym farszem z mięsem mielonym, marchewką i groszkiem

Pieczone ziemniaki nadziewane pysznym farszem z mięsem mielonym, marchewką i groszkiem
Pyszności
02.11.2016 17:00, aktualizacja: 01.06.2017 12:47

Uwielbiam ziemniaki, ponieważ przy ich pomocy można przyrządzać masę przepysznych dań i potraw. Oprócz tego są niskokaloryczne i zawierają wiele cennych składników odżywczych.

Tym razem chciałabym pokazać ci przepis na pieczone ziemniaki nadziewane pysznym farszem z mięsem mielonym, marchewką i groszkiem. Mmm, to danie jest naprawdę wyjątkowe!

Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  1. 4 szt. ziemniaki
  2. 2 łyżki masło
  3. 2 łyżeczki sos worcestershire
  4. 240 g marchewka z groszkiem
  5. szczypiorek posiekany
  6. rękaw do dekoracji ciast
  7. sól
  8. 120 ml mleko
  9. 1 łyżka olej
  10. 1 szt. cebula pokrojona w kostkę
  11. 250 g wołowina mielona
  12. pieprz
  13. 2 łyżki mąka
  14. 240 ml bulion wołowy
Sposób przygotowania:
1. Umyj ziemniaki i ponakłuwaj je widelcem. Umieść je w mikrofali na 5 minut. Po 5 minutach, przewróć na drugą stronę i włóż do mikrofali na kolejne 5 minut. Następnie wyjmij ziemniaki z mikrofali i od każdego z nich odkrój górną część. Za pomocą łyżeczko wydrąż środek i przełóż go do miseczki.
2. Do miseczki z ziemniakami dodaj także masło, 1/2 łyżeczki soli i mleko. Całość ugnieć na jednolite puree, a następnie przełóż masę do rękawa do dekoracji ciast.
3. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na nią cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj wołowinę i przypraw ją solą i pieprzem. Kiedy mięso będzie dosmażone, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj bulion i sos worcestershire. Wymieszaj. Kiedy mieszanka się zagotuje dodaj marchewkę z groszkiem. Gdy warzywa staną się miękkie, zdejmij patelnię z ognia.
4. Wydrążone ziemniaki napełnij przygotowanym farszem.
5. Na wierzch każdego ziemniaka wyciśnij puree z rękawa do dekoracji ciast. Włóż ziemniaki do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piecz przez 25 minut.
6. Po 25 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika. Jeżeli masz ochotę, możesz posypać ziemniaki z wierzchu posiekanym szczypiorkiem.
7. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także