Tym razem mamy dla Was ziemniaki z dodatkiem cebulowego sosu z francuskiej kuchni. Co powiecie na takie połączenie?
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 4 szt. ziemniaki
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 3 szczypty sól
- 2 szczypty pieprz
Sos
- 2 łyżki masło
- 2 szt. cebule
- 2 gałązki tymianek
- 1/4 szkl. czerwone wino
- 1/4 szkl. mąka
- 2 ząbki czosnek
- 1,5 szkl. bulion wołowy
- 4 szczypty ser
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Sposób przygotowania:
- Nakłuj ziemniaki. Następnie przełóż je do formy do pieczenia, dodaj oliwę, sól i pieprz. Obtocz ziemniaki i wstaw do piekarnika na ok. 60 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- W garnku zacznij przygotowywać sos cebulowy. W tym celu połącz masło, cebulę i tymianek.
- Następnie dodaj sól i pieprz. Nie zapomnij również o czerwonym winie, czosnku i mące.
- Na samym końcu dodaj bulion wołowy.
- W upieczonych ziemniakach zrób szczeliny i wypełnij je przygotowanym sosem.
- Na wierzchu rozprowadź ser i wstaw do piekarnika na 5 minut.
- I gotowe!
Ziemniaki zapiekane pod francuską cebuląZapiekane ziemniaki z dodatkiem francuskiego cebulowego sosu uzależniają od pierwszego kęsa! 😋🥔PRZEPIS ➡️ http://www.pysznosci.pl/233743
Posted by Pyszności on Tuesday, November 27, 2018