Żółto-zielone risotto z grillowanym kurczakiem

Oto przepis na pyszne risotto z grillowanym kurczakiem. Kiedy raz je skosztujecie, nie będziecie chcieli z niego zrezygnować. Ślinka cieknie od samego patrzenia 🙂
Składniki:
Porcje- 3 szt. pierś z kurczaka podzielona na kawałki
- 50 ml oliwa
- 2 łyżki przyprawa do kurczaka
- 1/2 szt. cebula posiekana w kostkę
- 300 g ryż arborio
- 1 lampka wino białe opcjonalnie
- 1 litr bulion warzywny
- 2 szt. cukinia
- 1 szt. żółta papryka
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 50 g masło
- 100 g parmezan
Sposób przygotowania:
- Do kawałków kurczaka dodaj oliwę i przyprawę do kurczaka. Dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę.
- Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę. Następnie dodaj ryż arborio. Dokładnie wymieszaj i po chwili dodaj lampkę białego wina.
- Po kilku minutach dodaj bulion warzywny.
- Dodaj cukinię i żółtą paprykę. Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Na samym końcu dodaj masło i parmezan. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Kawałki kurczaka usmaż na patelni do grilla i dodaj do risotto.
- Smacznego!
Komentarze