Pyszna zupa a’la bolognese

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie zupy a’la bolognese. Jest bardzo smaczna, a do tego bardzo łatwa w przygotowaniu!
Składniki:
Porcje- 1 łyżka olej
- 400 g wołowina zmielona
- 3 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
- 1 szt. cebula pokrojona w kostkę
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oregano
- 500 g sos pomidorowy
- 600 ml bulion drobiowy
- 250 g makaron świderki
- 120 g serek śmietankowy
- 60 g parmezan starty
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć na nią zmieloną wołowinę. Dodaj czosnek, cebulę i dobrze wymieszaj. Kiedy mięso będzie dosmażone dopraw je 1 łyżką soli, 1 łyżeczką pieprzu i 2 łyżkami oregano. Wymieszaj.
- Do mięsa dodaj sos pomidorowy i bulion drobiowy. Wymieszaj. Kiedy mieszanka się zagotuje, duś na małym ogniu przez 30 minut.
- Po 30 minutach, dodaj surowy makaron świderki i gotuj przez 10 minut.
- W międzyczasie w miseczce wymieszaj ze sobą serek śmietankowy, starty parmezan i pieprz.
- Zawartość patelni przełóż do miseczek. Do każdej miseczki dodaj po 1 łyżeczce mieszanki serka śmietankowego i parmezanu.
Komentarze