Zupa koperkowa z bonusem

Jeśli nie wiecie jak zachęcić juniora do zjedzenia zupki, mamy coś, co napewno rozwiąże Wasze problemy. Tej zupce nie odmówi nawet największy niejadek!
Składniki:
PorcjePulpety z indyka
- 300 g indyk mielony
- 3 łyżki bułka tarta
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 2 łyżeczki koperek
- mąka do obtoczenia
Zupa koperkowa
- 2 łyżki masło
- 1,5 szt. marchewka starta na tarce
- 1/2 szt. cebula
- 5 szt. ziemniaki
- 1 szczypta kurkuma
- 900 ml bulion drobiowo-warzywny
- 2 łyżki koperek
- 150 ml śmietanka 18% do zup
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania pulpetów. W tym celu połącz ze sobą mięso z indyka, bułkę tartą, sól, pieprz oraz koperek. Z mieszanki uformuj pulpety i obtocz je w mące.
- Następnie podsmaż na patelni.
- W garnku na maśle podsmaż ze sobą cebulę, ziemniaki oraz marchewkę. Nie zapomnij dodać również pieprzu, soli oraz kurkumy.
- Po dodaniu bulionu gotuj pod przykryciem ok. 10 minut.
- Następnie dodaj pulpety i gotuj kolejne 12 minut na mniejszym ogniu. Dodaj koperek, a następnie stopniowo dodaj śmietankę, łącząc ją najpierw z chochlą wywaru.
- Smacznego!
Komentarze