PrzepisZupyZupa krem z białą fasolą

Zupa krem z białą fasolą

Zupa krem z białą fasolą
Pyszności
14.12.2019 12:00, aktualizacja: 11.09.2020 10:20

Zupa krem z białą fasolą to nasza świąteczna propozycja w wydaniu fit. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje! Czego chcieć więcej?

W przygotowaniu pysznej zupy ze świątecznym akcentem pomógł nam blender kielichowy marki Philips.

Składniki:

Zupa

  1. 3 łyżki oliwa z oliwek
  2. 3 szt. cebula dymka
  3. granat do dekoracji
  4. 4 szt. ziemniaki
  5. 1 szt. seler mały
  6. 1 szt. kalafior mały
  7. 200 g biała fasola ugotowana
  8. 1 łyżeczka koper włoski
  9. 1 łyżeczka mielony kardamon
  10. 1 łyżeczka biały pieprz
  11. 1,5 l bulion warzywny

Oliwa ze szczypiorku

  1. 2 szt. seler naciowy łodygi
  2. 1/2 szkl. szczypiorek posiekany
  3. 1/2 szkl. olej z awokado
  4. 1/2 łyżeczki sól

Sposób przygotowania:

1. W garnku połącz ze sobą: cebulę dymkę, ziemniaki, seler, kalafior i białą fasolę.

Obraz

2. Następnie dodaj koper włoski, mielony kardamon, biały pieprz i bulion warzywny. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Obraz

3. W międzyczasie przygotuj oliwę ze szczypiorku. W tym celu zblenduj seler naciowy, szczypiorek, olej z awokado i sól.

Obraz

4. Po ugotowaniu składników z garnka, przelej całą mieszankę do blendera kielichowego. Użyj urządzenia, aby uzyskać postać kremu.

Obraz

5. Przelej zupę krem do talerza. Przy pomocy oliwy ze szczypiorku zrób zarys choinki, tak jak na zdjęciu poniżej.

Obraz

6. Z granatu stwórz bombki na choince, zaś przy pomocy anyżu zrób gwiazdkę na czubku. I gotowe!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także