PrzepisZupa krem z pieczonych pomidorów

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Zupa krem z pieczonych pomidorów
Pyszności
02.03.2020 12:00, aktualizacja: 19.03.2024 15:05

Zupa krem z pieczonych pomidorów to iedalny pomysł na smaczny obiad dla malucha. Po prostu nie będzie w stanie jej odmówić! Wiemy o tym najlepiej z własnego doświadczenia ?

W przygotowaniu pysznego dania pomógł nam Zoodler marki Philips z końcówką do blendowania.

Składniki:

Pieczone pomidory

  1. 8 szt. pomidory roma
  2. 2 łyżki oliwa z oliwek
  3. 1 szczypta sól
  4. 1 szczypta pieprz

Pozostałe składniki

  1. 1 szczypta sól
  2. 1 szczypta pieprz
  3. 1 łyżeczka słodka papryka
  4. 1 puszka pomidory pelati
  5. 500 ml bulion warzywny
  6. 1/4 szt. cebula
  7. 2 ząbki czosnek
  8. kilka listków bazylia
  9. 2 gałązki rozmaryn

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od pokrojenia pomidorów roma na 2 części. Następnie ułóż je na blaszce do pieczenia, dopraw solą i pieprzem, po czym skropl oliwą z oliwek. Tak przygotowane pomidory piecz ok. 30 minut (temp. 200 stopni Celsjusza). Po czym połącz w garnku: oliwę z oliwek, cebulę, czosnek, pomidory pelati, rozmaryn i bazylię.

Obraz

2. Następnie dodaj bulion warzywny i upieczone pomidory. Pamiętaj, aby przed dodaniem warzyw usunąć z nich upieczoną skórkę. Nie martw się po wizycie w piekarniku, będzie to "bułka z masłem". Nie zapomnij również o przyprawach: papryce słodkiej, soli i pieprzu.

Obraz

3. Dokładnie wymieszaj mieszankę, po czym przykryj pokrywką. Gotuj całość na średnim ogniu ok. 20 minut.

Obraz

4. Teraz wystarczy, że zblendujesz całość.

Obraz

5. I pyszna zupa jest już gotowa!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także