Zupa krem z pieczonych pomidorów

Zupa krem z pieczonych pomidorów to iedalny pomysł na smaczny obiad dla malucha. Po prostu nie będzie w stanie jej odmówić! Wiemy o tym najlepiej z własnego doświadczenia ?
W przygotowaniu pysznego dania pomógł nam Zoodler marki Philips z końcówką do blendowania.
Zobacz także: Szpinakowy makaron z kalafiorowym sosem
Składniki:
PorcjePieczone pomidory
- 8 szt. pomidory roma
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Pozostałe składniki
- 1 puszka pomidory pelati
- 500 ml bulion warzywny
- 1/4 szt. cebula
- 2 ząbki czosnek
- kilka listków bazylia
- 2 gałązki rozmaryn
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 1 łyżeczka słodka papryka
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od pokrojenia pomidorów roma na 2 części. Następnie ułóż je na blaszce do pieczenia, dopraw solą i pieprzem, po czym skropl oliwą z oliwek. Tak przygotowane pomidory piecz ok. 30 minut (temp. 200 stopni Celsjusza). Po czym połącz w garnku: oliwę z oliwek, cebulę, czosnek, pomidory pelati, rozmaryn i bazylię.
- Następnie dodaj bulion warzywny i upieczone pomidory. Pamiętaj, aby przed dodaniem warzyw usunąć z nich upieczoną skórkę. Nie martw się po wizycie w piekarniku, będzie to "bułka z masłem". Nie zapomnij również o przyprawach: papryce słodkiej, soli i pieprzu.
- Dokładnie wymieszaj mieszankę, po czym przykryj pokrywką. Gotuj całość na średnim ogniu ok. 20 minut.
- Teraz wystarczy, że zblendujesz całość.
- I pyszna zupa jest już gotowa!
Komentarze