PrzepisZupa krem z pomidorków koktajlowych

Zupa krem z pomidorków koktajlowych

Zupa krem z pomidorków koktajlowych
Pyszności
26.08.2019 17:00, aktualizacja: 20.05.2020 19:08

Zupa krem z pomidorów koktajlowych sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i kolacja. Czego chcieć więcej?

Składniki:

Do kulek

  1. 15 szt. mini mozzarella
  2. 1/2 szkl. mąka pszenna
  3. 1 szt. jajko
  4. 1/2 szkl. bułka tarta

Podstawowe składniki

  1. 800 g pomidorki koktajlowe
  2. 2 szt. główki czosnku
  3. 1/2 łyżeczki pieprz
  4. 1 szt. czerwona cebula
  5. 3-4 szt. gałązki tymianku
  6. 1 łyżka przecier pomidorowy
  7. 2-3 łyżki oliwa z oliwek
  8. 2 łyżki sos balsamiczny
  9. 1/2 szkl. śmietanka 30%
  10. 500 ml bulion warzywny
  11. 1/2 łyżeczki sól morska

Sposób przygotowania:

1. Umieść pomidorki koktajlowe w formie do pieczenia. Dodaj tymianek, cebulę, czosnek...

Obraz

2. ...oliwę z oliwek i sos balsamiczny. Wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

3. Usuń gałązki z pomidorków i łupiny z czosnku. Zawartość formy do pieczenia przenieś do garnka. Dodaj przecier pomidorowy, pieprz, sól, śmietankę 30% i bulion warzywny. Zblenduj.

Obraz

4. Czas na kuleczki z mozzarellą. Obtocz każdą kuleczkę w mące, jajkach i bułce tartej. Następnie smaż w rozgrzanym oleju.

Obraz

5. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także