Zupa ogórkowa na wędzonych żeberkach

Zupa ogórkowa na wędzonych żeberkach stanie się hitem nadchodzącej jesieni. Z taką pyszną zupką, żadna pogoda za oknem nie będzie nam straszna ?



Zobacz także: Genialny gulasz wołowy pod ziemniakami
Składniki:
Porcje- 3 l woda
- 500 g żeberka wędzone
- 4-5 szt. ziele angielskie;
- 3 szt. liście laurowe
- 3 szt. ziemniaki duże
- 2 szt. marchewki
- 2 szt. korzeń pietruszki
- 400 g ogórki kiszone
- 250 ml sok z ogórków
- 2-3 łyżki śmietana 18%
- 1/2 szkl. świeży koperek posiekany
Sposób przygotowania:
- Gotuj żeberka na małym ogniu przez godzinę. Nie zapomnij dodać do nich kilku ziaren ziela angielskiego i liści laurowych.
- Ziemniaki, marchewki, pietruszki i ogórki podziel na mniejsze kawałki.
- Po godzinie wyjmij żeberka z wody.
- Dodaj do niej wcześniej obrane i pokrojone warzywa i gotuj przez 15 minut. Następnie dodaj sok z ogórków.
- Jako kolejny składnik dodaj zahartowaną śmietankę. Nie wiesz jak to zrobić? Przelej do miski małą chochlę gotującego się wywaru i połącz ją ze śmietaną. Dopiero w takiej postaci możesz dodać śmietanę do przyszłej zupy.
- Gotową zupę podawaj z żeberkami i świeżym koperkiem. Smacznego!
Komentarze