Krem z 40 ząbków czosnku

Zima to czas kiedy wielu z nas cierpi z powodu ataków grypy, dlatego też postanowiliśmy znaleźć rozwiązanie, które pomoże skutecznie walczyć z chorobą.
A jest nim pyszna zupa krem z 40 ząbków czosnku!
Składniki:
Porcje- 40 ząbków czosnek
- 1/4 szkl. oliwa z oliwek
- 1 szt. cebula
- 4 szt. ziemniaki
- 1 litr bulion warzywny
- 1 łyżka tymianek świeży
- 1/2 szt. cytryna sok
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- plastry boczku jako dekoracja
Sposób przygotowania:
- 30 sztuk czosnku umieść w formie do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- W garnku połącz ze sobą cebulę, 10 ząbków czosnku oraz ziemniaki.
- Następnie dodaj bulion, tymianek, sól oraz pieprz. Gotuj przez 20 minut.
- Przełóż podpieczony czosnek do garnka z zupą.
- Po czym zblenduj na krem i dodaj sok z połówki cytryny.
- Smacznego!
Komentarze