PrzepisFitKrem dyniowy

Krem dyniowy

Krem dyniowy
Pyszności
02.10.2018 18:30, aktualizacja: 10.09.2020 12:48

Ten krem doskonale sprawdzi się jako propozycja na długie, jesienne wieczory. My jesteśmy jak najbardziej na tak, a Wy?

Składniki:

  1. 3 kg dynia
  2. 4 szt. gruszka
  3. 1/2 szkl. nasiona słonecznika
  4. 2 szt. cebula
  5. 2 łyżki imbir posiekany
  6. 1 szt. papryczka chilli
  7. 1 l bulion warzywny
  8. 200 ml jogurt naturalny
  9. 1/3 szkl. oliwa z oliwek z podziałem na pół
  10. 1-2 łyżeczki sól gruboziarnista
  11. 1/2 szkl. pestki dyni

Sposób przygotowania:

1. Podziel dynie na kawałki (jak na zdjęciu poniżej). Następnie polej je oliwą i wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obraz

2. W upieczonych kawałkach dyni oddziel ich zawartość od skórki.

Obraz

3. Następnie połącz w garnku cebulę, imbir, gruszki oraz dynie.

Obraz

4. Nie zapomnij również o bulionie warzywnym. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut.

Obraz

5. Po czym dodaj sól i papryczki chilli. Zblednuj na krem.

Obraz

6. Przelej krem do talerza. Następnie dodaj oliwę z oliwek, jogurt, pestki dyni i płatki chilli. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także