Krem dyniowy

Ten krem doskonale sprawdzi się jako propozycja na długie, jesienne wieczory. My jesteśmy jak najbardziej na tak, a Wy?



Składniki:
Porcje- 3 kg dynia
- 4 szt. gruszka
- 2 szt. cebula
- 2 łyżki imbir posiekany
- 1 szt. papryczka chilli
- 1 l bulion warzywny
- 200 ml jogurt naturalny
- 1/3 szkl. oliwa z oliwek z podziałem na pół
- 1-2 łyżeczki sól gruboziarnista
- 1/2 szkl. pestki dyni
- 1/2 szkl. nasiona słonecznika
Sposób przygotowania:
- Podziel dynie na kawałki (jak na zdjęciu poniżej). Następnie polej je oliwą i wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).
- W upieczonych kawałkach dyni oddziel ich zawartość od skórki.
- Następnie połącz w garnku cebulę, imbir, gruszki oraz dynie.
- Nie zapomnij również o bulionie warzywnym. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut.
- Po czym dodaj sól i papryczki chilli. Zblednuj na krem.
- Przelej krem do talerza. Następnie dodaj oliwę z oliwek, jogurt, pestki dyni i płatki chilli. Smacznego!
Komentarze