10 bezcennych porad, dzięki którym nie dasz się oszukać przez producentów jedzenia

Jeśli chcesz, żeby w Twoim koszyku na zakupy lądowały tylko najlepsze produkty- sprawdź, na co zwracać uwagę podczas zakupów. Dzięki tym prostym wskazówkom na pewno się nie zawiedziesz.

#1 Chleb – jak rozpoznać najlepsze wypieki
- Dobry chleb nie wymaga wielu składników: mąka, woda, sól, zakwas lub drożdże. Wszystkie dziwnie brzmiące dodatki powinny sprawić, że chleb nie wyląduje w koszyku: chemiczne spulchniacze,olej, cukier, karmel.
- Unikaj wyrobów, które mają długi termin ważności
- Im wyższy typ mąki, tym lepiej
- Naciśnij jego powierzchnię – dobry chleb jest sprężysty i powinien wrócić do pierwotnego kształtu. Dotykaj tylko przez opakowanie lub w rękawiczce!
- Przyjrzyj się, jaki ma kolor: dobry razowy chleb ma kolor szaro-brązowy, ciemniejszy świadczy o dodaniu karmelu

#2 Kurczak
- Kurczak powinien być bladoróżowy, czasem lekko beżowy. Skórka powinna być jaśniejsza niż mięso. Nie bój się, jeśli jest żółta: świadczy to o tym, że zwierze za życia było karmione kukurydzą i naturalnymi paszami
- Zwróć uwagę w jakiej temperaturze jest przechowywany: powinno być to ok. 4 st. Celsjusza
- Sprawdź datę pakowania, powie Ci ona więcej o świeżości niż termin przydatności do spożycia. Chociaż może być ona długa, to najlepiej będzie, jeśli wybierzesz kurczaka pakowanego do 2 dni przed zakupem



#3 Arbuz
- Jeśli arbuz ma suchą, brązową łodygę, oznacza to, że jest dojrzały i gotowy do spożycia
- Jasna plama, którą możesz zobaczyć na arbuzie, to miejsce, w którym leżał na ziemi. Im jest ona ciemniejsza tym lepiej, bo to znak, że owoc jest gotowy do spożycia.
- Stuknij w owoc i jeśli usłyszysz dudniący dźwięk, to znak, że arbuz nadaje się do zjedzenia.

Zobacz również artykuł: 6 niezawodnych trików na rozpoznanie dojrzałego i słodkiego arbuza. Nie kupuj w ciemno!




#4 Pomidory


- Unikaj kupowania pomidorów w plastikowych pojemnikach. Dzieje się tak, ponieważ nie będziesz w stanie sprawdzić, czy są świeże
- Powąchaj. Jeśli nic nie wykryjesz, pomidor jeszcze nie dojrzał. Pomidory muszą pachnieć jak pomidory, zwłaszcza tam, gdzie łączą się z łodygą.
- Pomidory powinny być intensywnie czerwone, szczególnie przy szypułce. Nie powinny mieć też żadnych plam przebarwień czy uszkodzeń skórki.

#5 Papryka


- Sprawdź stan łodygi. Jeśli jest zielona, jędrna i chrupiąca- jest to oznaka świeżości.
- Skórka powinna być błyszcząca i gładka, bez przebarwień
- Papryka z 4 nóżkami najczęściej ma mniej nasion niż ta z 2 lub 3. Dzięki temu lepiej sprawdzi się do przepisów, gdzie musi być gotowana

#6 Cukinia


- Im dłuższa cukinia, tym większa szansa, że będzie gorzka
- Świeża cukinia jest jędrna, twarda, w intensywnym, zielonym kolorze
- Na jej powierzchni nie powinno być plam ani przebarwień
- Najsmaczniejsza jest młoda cukinia (długości 15-25 cm) z cienką, delikatną skórką i miąższem z niewykształconymi jeszcze gniazdami nasiennymi

#7 Banany
- Im ciemniejszym tym słodszy i bardziej dojrzały banan
- Nie bój się brać „samotnych” okazów
- Sprawdź, czy skórka nie jest uszkodzona
- Ciemne plamy na skórce to plamy cukrowe. Banan musi być jednak twardy w tych miejscach. W przeciwnym wypadku możesz trafić na obite owoce
- Postaraj się kupować całe kiście. Unikniesz marnowania owoców!

#8 Sałata
- Spróbuj sprawdzić, czy nie ma dziur ani liści, które zostały zjedzone. Wybierz także te, które nie mają brązowych krawędzi.
- Kolor powinien być jasno- lub ciemnozielony i lśniący. Jeśli kolor jest zgaszony, a zewnętrzne liście są twarde- unikaj tej sałaty.

#9 Jedzenie w puszkach
- Sprawdź, czy puszka nie jest uszkodzona. Jeśli na powierzchni są wgniecenia i uszkodzenia dokładnie się im przyjrzyj, czy aby na pewno nie wpływają na zawartość
- Niestety, nie możesz polegać na smaku i węchu. Użyj za to wzroku i przeczytaj dokładnie etykietę. Duża zawartość cukru i soli to coś, co powinno sprawić, że odłożysz półkę na miejsce. Mniej znaczy lepiej!

#10 Ryba
- Najpierw spójrz na rybę w oczy. Powinny być wypukłe, wyraźne i błyszczące. Mętne, zapadnięte oczy są oznaką, że ryba jest nieświeża
- Skóra powinna być jasna i jedwabista w dotyku. Jeśli czujesz, że skóra jest lepka lub matowa, odłóż ją
- Jeśli naciśniesz na filet, nie powinno być śladu po Twoim palcu.
- Śmierdząca ryba to zła ryba
- Skrzela świeżej ryby powinny być krwistoczerwone bądź różowe (w zależności od gatunku), bez plam i uszkodzeń

#11 Awokado
- Dojrzałe awokado jest ciemnozielone lub ciemnofioletowe (Hass)
- Dotknij- idealny owoc będzie miękki i sprężysty jednocześnie
- Zerknij na szypułkę! Jeśli odchodzi ona bez problemu, a pod spodem widzimy kolor wpadający w przygaszony żółty (nie jest intensywny), to znak, że awokado jest w pełni dojrzałe. Kolor jasnozielony oznacza, że jest niedojrzałe. Z kolei barwa wpadająca w brąz to znak, że owoc jest przejrzały.

Komentarze