PrzepisPrzygotujesz w mig. Weź tuńczyka z puszki i połącz go z kilkoma dodatkami

Przygotujesz w mig. Weź tuńczyka z puszki i połącz go z kilkoma dodatkami

Pyszności - Fot. Daylicooking
Pyszności - Fot. Daylicooking
Katarzyna Gileta
24.04.2023 17:44, aktualizacja: 18.10.2023 17:56

Sałatka z tuńczykiem to świetna alternatywa na śniadanie zamiast nudnych kanapek czy oklepanej jajecznicy. Taka sałatka może pojawić się również na stole podczas imprezy rodzinnej lub kolacji dla znajomych. Jej przygotowanie jest wyjątkowo proste, a smak wyśmienity.

Tuńczyk od lat niezmiennie należy do ryb, które Polacy wybierają najczęściej. Praktycznie w każdym sklepie spożywczym, supermarkecie czy dyskoncie dostaniemy tuńczyka w puszce. Warto jeść tuńczyka, bo jest to ryba pełna kwasów omega-3, witaminy A, D oraz witamin z grupy B i również składników mineralnych, takich jak potas, fosfor czy selen. Nie jest to ryba kaloryczna, ale dostarcza pełnowartościowego białka, które zapewnia uczucie sytości na dłużej.

Sałatka z tuńczykiem zawsze jest pyszna. Tuńczyk ze swoim charakterystycznym smakiem, znakomicie uszlachetnia najprostsze produkty, tworząc zawsze pyszne danie.

Skomponowałam swoją tuńczykową sałatkę nieco wiosennie. Zamiast rukoli ze szpinakiem możesz użyć miksu sałat lub po prostu poszarpaną sałatę lodową. Wszystkie opcje będą jednocześnie ładnie wyglądać jak i pysznie smakować. Trudno w tym przypadku mówić o przepisie na taką sałatkę, bo przecież proporcje są zawsze dowolne

– pisze Małgorzata Kijowska, autorka bloga Daylicooking. Na blogu znajdziecie również fantastyczny przepis na zapiekankę z tuńczykiem.

Sałatka z tuńczykiem i jajkami – przepis

Składniki:

       
  • rukola, szpinak baby, mix sałat
  • jajka
  • kukurydza z puszki
  • pomidorki koktajlowe
  • tuńczyk w sosie własnym lub w oliwie

Sposób wykonania:

        
  1. Zieleninę wypłucz pod zimną wodą i osusz dokładnie. Możesz wykorzystać papierowy ręcznik, bawełnianą ściereczkę lub suszarkę-wirówkę do sałaty i ziół.
  2. Jajka włóż ostrożnie do gotującej się wody i gotuj je przez 7-9 minut w zależności od wielkości jajek. Jeśli gotujesz je, wkładając do garnka z zimną wodą, wtedy czas licz od momentu zagotowania. Nie powinno się przekraczać czasu 10 minut gotowania, gdyż jajko staje się ciężkostrawne, a obwódka żółtka sinieje. Jeśli chcesz, aby białko jajka było delikatne i niezbite (twarde), to gotuj jajka na minimalnym ogniu. Twarde i zbite białko wychodzi wtedy, kiedy woda w garnku mocno wrze.
  3. Ugotowane jajka wystudź i obierz ze skorupek. Następnie przekrój na co najmniej dwie części.
  4. Kukurydzę przełóż z puszki na sito, lekko przepłucz i dokładnie odsącz z wody. Pomidorki umyj, osusz i pokrój na mniejsze cząstki – dowolnie.
  5. Tuńczyka wyjmij z puszki i odsącz lekko. Na półmisku, w misce lub na talerzyku, ułóż najpierw zieleninę, a na niej resztę składników w dowolnych proporcjach i konfiguracji.
  6. Blogerka nie polewa sałatki żadnym sosem, majonezem, oliwą. Jednak ty możesz przygotować dowolny, ulubiony sos do sałatek.

Polecamy nasz film na pulpety po cygańsku:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także