Wirtualna Polska

Przygotujesz w pięć minut. Pyszna pasta z tuńczyka na kanapki

Przygotujesz w pięć minut. Pyszna pasta z tuńczyka na kanapki

Pyszności - Fot. Adobe Stock

Masz już dość jedzenia kanapek z tym samym? Chcesz urozmaicić swoją dietę? Oto pasta z tuńczyka na kanapki. Przygotuj ją z naszego przepisu i zapomnij o nudnych posiłkach!

Wirtualna Polska

Pasta kanapkowa z tuńczyka – jak ją zrobić?

Tuńczyk to jedna z najpopularniejszych ryb w Polsce, która zawiera w sobie szereg cennych wartości odżywczych dla naszego organizmu. Mięso z tej ryby jest przede wszystkim bogate w witaminy, takie jak witamina D, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne: selen, magnez, potas, fosfor i wiele innych. 

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Tuńczyk jest także stosunkowo niskokaloryczną rybą, która ma jednocześnie dużą zawartość białka. 100 gramach ryby dostarcza ok. 108 kcal, 23 g białka oraz 0,9 g tłuszczu. 

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Wszystko wskazuje na to, że tuńczyk to ryba, którą warto włączyć do swojej codziennej diety. Pastę kanapkową z tuńczyka z naszego przepisu przygotujesz bez większych problemów.

Czytaj także: Pasta jajeczna z dodatkiem awokado, szczypiorku i majonezu

Pasta z tuńczyka na kanapki

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Składniki:

  • 300 g tuńczyka z puszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli i pieprzu do smaku
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Sposób przygotowania:

  1. Tuńczyka przełóż do miseczki, rozdrobnij go widelcem i przypraw solą oraz pieprzem.
  2. Przeciśnij ząbki czosnku przez praskę i dodaj je do tuńczyka.
  3. Następnie do miski dodaj majonez oraz kwaśną śmietanę. Całość zblenduj.
  4. Do pasty możesz również dodać świeży szczypiorek lub cebulkę dymkę.
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Pasta z tuńczyka – fit przepis

Nie chcesz lub nie lubisz używać majonezu? Mamy dla Ciebie również przepis na pastę z tuńczyka w dietetycznej wersji.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Składniki:

  • 130 g tuńczyka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajko ugotuj na twardo i schłodź je. Obierz je i pokrój w kostkę.
  2. Tuńczyka rozdrobnij widelcem, przypraw solą i pieprzem. Następnie do miski włóż tuńczyka, jajko oraz jogurt.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Dla smaku również możesz do pasty z tuńczyka dodać pokrojoną drobno dymkę lub szczypiorek.

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na pyszne kotlety:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×