Puszysty chlebek w cętki. Delikatny i miękki jak słodka chmurka

Miękki, delikatny i bardzo puszysty chlebek w cętki skradnie Twoje serce od pierwszego kęsa. Tak przygotowana drożdżówka świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie i podwieczorek.

Zapach domowego pieczywa to coś, co zawsze kojarzyć będzie się nam z naszą babcią. W rodzinnym domu, w każdą sobotę, unosił się piękny zapach ciasta drożdżowego na różne sposoby. Jednym z naszych ulubionych wypieków była prosta drożdżówka z kakao, popijana szklanką zimnego mleka. Po latach postanowiliśmy wrócić do tego przepisu i odtworzyć smak, który kojarzy nam się z rodzinnym ciepłem. W ten sposób powstał puszysty chlebek drożdżowy z kakao. Jest idealnie miękki, delikatny i puszysty jak chmurka. Musimy przyznać – babcia byłaby z nas dumna!

Drożdżowy chlebek na słodko

Chociaż mogłoby się wydawać, że przygotowanie ciasta drożdżowego jest bardzo pracochłonne, to nic bardziej mylnego. Wymaga nieco cierpliwości, bo musi wyrosnąć, ale sam proces przygotowanie nie trwa długo. W naszym przepisie wykorzystaliśmy drożdże suszone – dzięki temu nie trzeba przygotowywać rozczynu i czekać, aż wyrośnie.

Puszysta drożdżówka- składniki

  • 3 szkl. mąki tortowej
  • 1/4 szkl. cukru
  • 5 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki kakao w proszku

Przepis na puszysty chlebek w cętki

Przygotuj nieduży rondelek. Wlej do niego mleko (1/3 szklanki), wodę (1/4 szklanki) i dosyp dwie łyżki mąki tortowej. Wymieszaj całość przy pomocy trzepaczki. Całość podgrzewaj, cały czas mieszając, aż powstanie masa konsystencją przypominająca zasmażkę.

Puszysty chlebek w cętki

W misce umieść pozostałą część mąki, dodaj proszek do pieczenia i suszone drożdże. Wymieszaj całość. Dodaj pozostałe mleko, jajko, cukier, sól i wcześniej przygotowaną „zasmażkę”. Wyrób ciasto przy pomocy specjalnych końcówek do miksera lub rąk. Gdy ciasto będzie zbyt klejące- podsyp je odrobiną mąki. Wyrobione ciasto podziel na pół. Jedną z połówek podziel na dwie części.

Do jednej małej części dodaj kakao i ok. 1 łyżkę mleka i wyrób ciasto. Z druga mniejszą częścią zrób tak samo, dodając jednak mniej kakao, aby obie porcje różniły się od siebie odcieniem. Powinieneś ostatecznie uzyskać efekt jak na zdjęciu poniżej:

Puszysty chlebek w cętki

Drożdżowy chlebek w cętki- jak zrobić?

Czas przejść do połączenia składników. Jasną część bez kakao rozwałkuj na prostokąt. Następnie podziel go na paski i z każdego z nich uformuj kulki. Powtórz czynność również z kakaowymi masami.

Jasne i najciemniejsze ciasto rozwałkuj na placuszki. Z jasnobrązowych porcji uformuj wałeczki. Na ciemnych kawałkach ciasta ułóż jaśniejsze i zawiń w rulonik. Zerknij na filmik- tam najlepiej pokazujemy, jak to zrobić.

Następnie na jasnym placuszku ułóż ciemny wałek i ponownie zrolluj.

Pieczenie

Tak przygotowane ruloniki umieść w blaszce wysmarowanej masłem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na ok. 40 minut. Drożdżowy chlebek powinien piec się do tak zwanego „suchego patyczka”.

Puszysty chlebek w cętki

Miękki i puszysty chlebek w cętki jest już gotowy. Smacznego!

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×