Puszysty sernik cytrynowy na oleju. To idealny deser na Boże Narodzenie
Pięknie pachnie już podczas pieczenia, a po wyjęciu z piekarnika od razu przyciąga miłośników słodkości. Puszysty jak chmurka sernik cytrynowy to deser, którego nie może zabraknąć w czasie świąt.
Wśród świątecznych potraw nie może zabraknąć smacznych deserów, które będą kwintesencją rodzinnego spotkania. Zamiast jednak po raz kolejny piec sernik z rodzynkami, który zawsze budzi kontrowersje, postaw na pyszne ciasto z orzeźwiającą nutą cytryny. Świetnie sprawdzi się nie tylko na święta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cytrynowy sernik na oleju. Najlepszy wybór na święta
Sernik cytrynowy na oleju. Idealny na Boże Narodzenie
Wygląda zachęcająco i pachnie tak pięknie, że nawet po obfitym obiedzie znajdzie się miejsce w żołądku na taki deser. Nie opada, jest puszysty jak chmurka i delikatny. Cytrynowa nuta dodaje świeżości i lekkości serowej masie. Za przygotowanie zabrać się trzeba nieco wcześniej, bo sernik cytrynowy powinien chłodzić się przynajmniej kilka godzin. Zdecydowanie jest wart czekania — znika do ostatniego okruszka.
Dobry olej to podstawa dobrego sernika. Sprawia, że ciasto jest nie tylko smaczne, ale też miękkie i długo świeże. Nie wysycha, jest delikatne, a naturalny smak Oleju Polskiego świetnie pasuje zarówno do dań słodkich, jak i słonych.
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego,
- pół szklanki cukru,
- 7 jajek,
- pół szklanki oleju rzepakowego marki Olej Polski,
- 1 szklanka mleka,
- 80 g budyniu cytrynowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę. W osobnym naczyniu zmiksuj twaróg sernikowy z żółtkami oraz cukrem.
Krok 2. Do masy serowej dodaj ekstrakt cytrynowy, budyń oraz olej i połącz składniki, na koniec wlej również mleko.
Krok 3. Do serowej masy dodaj ubite wcześniej białka i delikatnie połącz przy pomocy łyżki lub szpatułki, by nie stracić puszystości. Powstałą masę przelej do blaszki o średnicy 23 cm i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 45 minut. Jeśli twoja blaszka przywiera, wyłóż jej dno papierem do pieczenia.
Krok 4. Upieczone i wystudzone ciasto wstaw do lodówki na 4 godziny. Udekoruj wedle uznania. Możesz sięgnąć po orzechy, żurawinę i cynamon lub postawić na lukier, cukier puder lub polewę. Smacznego!