Sernik cytrynowy na oleju© Pyszności

Puszysty sernik cytrynowy na oleju. To idealny deser na Boże Narodzenie

Pięknie pachnie już podczas pieczenia, a po wyjęciu z piekarnika od razu przyciąga miłośników słodkości. Puszysty jak chmurka sernik cytrynowy to deser, którego nie może zabraknąć w czasie świąt.

Wśród świątecznych potraw nie może zabraknąć smacznych deserów, które będą kwintesencją rodzinnego spotkania. Zamiast jednak po raz kolejny piec sernik z rodzynkami, który zawsze budzi kontrowersje, postaw na pyszne ciasto z orzeźwiającą nutą cytryny. Świetnie sprawdzi się nie tylko na święta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cytrynowy sernik na oleju. Najlepszy wybór na święta

Sernik cytrynowy na oleju. Idealny na Boże Narodzenie

Wygląda zachęcająco i pachnie tak pięknie, że nawet po obfitym obiedzie znajdzie się miejsce w żołądku na taki deser. Nie opada, jest puszysty jak chmurka i delikatny. Cytrynowa nuta dodaje świeżości i lekkości serowej masie. Za przygotowanie zabrać się trzeba nieco wcześniej, bo sernik cytrynowy powinien chłodzić się przynajmniej kilka godzin. Zdecydowanie jest wart czekania — znika do ostatniego okruszka.

Sernik cytrynowy
Sernik cytrynowy© Pyszności

Dobry olej to podstawa dobrego sernika. Sprawia, że ciasto jest nie tylko smaczne, ale też miękkie i długo świeże. Nie wysycha, jest delikatne, a naturalny smak Oleju Polskiego świetnie pasuje zarówno do dań słodkich, jak i słonych.

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • pół szklanki cukru, 
  • 7 jajek,
  • pół szklanki oleju rzepakowego marki Olej Polski,
  • 1 szklanka mleka,
  • 80 g budyniu cytrynowego, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego.
Olej rzepakowy sprawdzi się podczas przygotowywania sernika
Olej rzepakowy sprawdzi się podczas przygotowywania sernika© Pyszności

Sposób przygotowania:

Krok 1. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę. W osobnym naczyniu zmiksuj twaróg sernikowy z żółtkami oraz cukrem.

Krok 2. Do masy serowej dodaj ekstrakt cytrynowy, budyń oraz olej i połącz składniki, na koniec wlej również mleko.

Krok 3. Do serowej masy dodaj ubite wcześniej białka i delikatnie połącz przy pomocy łyżki lub szpatułki, by nie stracić puszystości. Powstałą masę przelej do blaszki o średnicy 23 cm i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 45 minut. Jeśli twoja blaszka przywiera, wyłóż jej dno papierem do pieczenia.

Krok 4. Upieczone i wystudzone ciasto wstaw do lodówki na 4 godziny. Udekoruj wedle uznania. Możesz sięgnąć po orzechy, żurawinę i cynamon lub postawić na lukier, cukier puder lub polewę. Smacznego!

Sernik cytrynowy
Sernik cytrynowy© Pyszności