Pyry z gzikiem. Sprawdzony przepis na wielkopolski przysmak

pyry z gzikiem przepis

Przepis na pyry z gzikiem – to nie tylko wielkopolski klasyk obiadowy. Proste, pyszne i lekkie danie doskonale sprawdzi się na cieplejsze dni, które nieuchronnie nadchodzą. Jak zrobić?

Pyry z gzikiem – skąd pochodzą? Historia dania

To regionalny przysmak, który zna chyba każdy poznaniak. Pochodzenie tej nazwy nie jest znane, a i pojawiają się głosy, że nie w Poznaniu, a w Ostrowie Wielkopolskim pierwszy raz podano ziemniaki z twarożkiem. Można śmiało powiedzieć, że to najbardziej znana potrawa tego rejonu, którą wszyscy w Polsce kojarzą z Wielkopolską. Niektórzy ze względu na popularność ziemniaków w tym regionie, nazywają go Pyrlandią.

To danie rozpowszechniło się w XIX wieku, gdy popularne i łatwo dostępne stały się ziemniaki. Pierwotnie pyry z gzikiem pojawiały się na stołach najbiedniejszych mieszkańców, ale dziś to rarytas, którym zajadają się wszyscy, bez względu na stan konta. Większość restauracji oferujących tradycyjną kuchnię wielkopolską ma w swoim menu pyry z gzikiem.

11 maja 2007 roku gzik został wpisany  przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na polską Listę Produktów Tradycyjnych.

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków
  • 300 g twarogu tłustego
  • 160 g śmietany
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Przepis na pyry z gzikiem krok po kroku

Młode ziemniaki dokładnie oczyść i ugotuj ze skórką w posolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki rozgnieć przy pomocy szklanki.

Następnie przejdź do przygotowania kremowego gzika. To nic innego jak pyszny farsz na bazie twarożku. Przełóż twaróg do miski i dodaj do niego śmietanę. Dopraw pieprzem i solą i rozgnieć przy pomocy widelca. Następnie dodaj posiekany drobno szczypiorek i rzodkiewkę. Całość dokładnie wymieszaj. Niektórzy do twarożku dodają też drobno pokrojoną surową cebulę. Jeśli lubisz twarożek w takiej wersji, to śmiało możesz również ją dodać.

Pyry z gzikiem – jak podawać?

Twarożek wyłóż na rozgniecione ziemniaki i udekoruj całość plasterkami rzodkiewki i szczypiorkiem. Danie podawaj na zimno – możesz zjeść je nawet następnego dnia. Smacznego!


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×